Marcus Schneck, norelem ügyvezető igazgatója azt vizsgálta meg, hogyan alkalmazhatnak a gyártók igitalis megoldásokat és szabványos gépelemeket a termelés biztonságának és minőségének javítása érdekében.

A megnövekedett anyagköltségek, a munkaerőhiány és az ellátási lánc visszatérő megszakadásai miatt a gyártók világszerte kihívásokkal teli helyzettel néznek szembe. Ennek leküzdésére a mérnökök és a gyártók egyre gyakrabban fordulnak a digitális technológiákhoz, hogy átalakítsák folyamataikat és megerősítsék pozícióikat.

Amikor a digitális átalakítási stratégia megvalósításáról van szó, a vállalkozásoknak számos lehetőség áll a rendelkezésére – a kis, kezelhető változtatásoktól a létesítményeik nagyszabású modernizálásáig. Digitális innovációk vagy szabványos gépelemek integrálásával a vállalkozások mindennapi tevékenységük során érezhetik minden változás hatását, és már a kezdetektől megismerhetik azok előnyeit.

Az olyan ágazatokban működő gyártók számára, mint az élelmiszer- és italgyártás, valamint a gyógyszeripar, az olyan digitális innovációk, mint a detektálható termékek, még nagyobb értéket adhatnak a termelés számára a biztonság, a minőség és a konzisztencia fokozásával.

A szennyezés észlelése

Ha egy terméket a gyártási folyamat során egy gépelem apró törmelékei beszennyezik, általában a vásárló fedezi fel azokat. A későbbi termékvisszahívások során a gyártók jelentős kiadásokat szenvednek el, ezenkívül jó hírük is csorbul.

Az idegen testek időben történő felismerése fontos szerepet játszik a gyártásban. Ezeket a törmelékeket azonban – miután elkeveredtek – nem mindig lehet észlelni, ami különösen veszélyes lehet az élelmiszerfeldolgozás és a gyógyszeripar érzékeny területein.

norelem legújabb detektálható termékei segítik a gyártókat a szennyezés azonosításában a gyártási folyamat során. A gyakorlatban a rendszerek növelik a biztonságot a gyártás során, és hozzájárulnak a rendszerhibák csökkentéséhez.

A detektálható termékek működése és alkalmazása

A szabványos gépelemgyártás úttörőjeként norelem műanyagból készült, könnyen kimutatható kezelőelemeket és szabványelemeket fejlesztett ki. Ezek az egyedülálló műanyagok azt jelentik, hogy a letört darabok gyorsan és megbízhatóan észlelhetők a megfelelő érzékelőrendszerekkel.

Ezek a detektálható termékek a feldolgozóipar legmagasabb higiéniai, minőségi és biztonsági követelményeinek is megfelelnek, ezért különösen hasznosak az élelmiszer-, gyógyszer-, vegy- és csomagolóipar berendezéseiben és gyártóeszközeiben. norelem ezeknek a kezelőelemeknek és szabványelemeknek két változatát – vizuálisan, illetve fémkeresővel detektálható – kínálja. Mindkettő élelmiszeripari minőségű, üvegszálerősítésű, hőre lágyuló műanyagból és rozsdamentes acélból készült.

Vizuálisan észlelhető kezelőelemek és szabványos alkatrészek

norelem vizuálisan detektálható szabványos gépelemei ultramarinkék műanyagból készülnek. Ez a szín tudatos választás eredménye, mivel megkülönböztető jellemzőként szolgál ezen gépelemek kimutathatóságára. A kék nem gyakori szín az élelmiszerek világában, ami azt jelenti, hogy a letört darabok jól láthatóan elkülönülnek a felülettől. Ez mind az emberi szem, mind a különféle optikai megfigyelőrendszerek számára egyszerűvé teszi a sérült kezelőelemek vagy szabványos gépelemek törmelékeinek azonosítását.

Fémérzékelhető kezelőelemek és szabványos gépelemek

A fémdetektorokat megbízható eszközként széles körben alkalmazzák a szennyezett élelmiszerek kimutatására. Ezek a detektálható termékek FDA-kompatibilis műanyagból készülnek, amelynek mágneses tulajdonságai könnyen azonosíthatók a fémdetektorokkal. Az indukciós technológia még a 3 mm³-es műanyagdarabokat is észleli, amik a késztermékek belsejébe kerültek, és automatikusan kilöki azokat. Az eljárás mind ezeken felül segít elkerülni a teljes termelési mennyiség selejtezését, vagy az időigényes visszakeresési műveleteket.

A detektálható termékek köre csak egy példa arra, hogy a digitális megoldások hogyan jelenthetnek azonnali előnyt a gyártók számára. Ehhez hasonlóan norelem SMART gépelemei választékának egyéb tagjai is használhatók kis lépésként a szervezet digitális átalakulása felé.