Cégünk, a
QFD Mérnöki Tanácsadó Iroda Kft. a Német Gépjárműipari Szövetség Minőségirányítási Központjának (VDA QMC) magyarországi és délszláv licencpartnere. Tevékenységünk súlypontja a gépjárműipari felnőttképzés, de emellett a cég alapítása (2003) óta foglalkozunk irányítási rendszerek kialakításával és fejlesztésével is.

Az elmúlt években több rendszerfejlesztési projektben vettünk részt Magyarországon és külföldön, a nagy cégektől kezdve, mint az Audi Hungária, a Robert Bosch, a thyssenkrupp, a Valeo, a Valeo-Siemens, a kis és közepes vállalatokig, mint a TI Automotive, a SIMON, a KSH Rugógyár, vagy a CGR Hungary.

Ehhez a tevékenységhez nagy lökést adott az ISO 9001 általános és különösen az IATF 16949 gépjárműipari minőségirányítási rendszerek legutóbbi, radikális változása. Az átállási projektek során vizsgáltuk, hogy milyen tényezők akadályozzák az eredményes működtetést, mik azok a jellegzetes problémák, amelyek miatt sok cégnél az irányítási rendszerek üzemeltetése adminisztrációs terhet és nem hatékonyságnövekedést okoz a folyamatszemléletben, a folyamatmenedzsmentben rejlő lehetőségek kihasználásával. Megfigyeléseinkben közös pont volt, hogy a legtöbb cégnél a dolgozóknak csak egy szűk köre van bevonva a rendszerek kialakításába és üzemeltetésébe. Napi munkájuk során nem mindig egyértelmű számukra, hogy ők egy rendszer részei és a saját eredményességük és hatékonyságuk biztosítja az általuk végzett folyamatok-, és azon keresztül pedig a teljes vállalat eredményességét és hatékonyságát.

A szabványok új kiadásaiban leírt alapvetések (melyek a folyamatszemlélet alapvető kérdéseire mutatnak rá, és érthetővé teszik azokat az összes érintett dolgozó számára) alapján kifejlesztettük webes alapon működő támogató szoftverünket a SMANAG-et. A rendszer jelenleg elérhető moduljai lehetővé teszik az alapkövetelményeknek való egyszerű, mindenki számára érthető, és nem utolsó sorban, az auditokon könnyen bemutatható megfelelést. Az alapvető követelményeken túl, mint amilyen a folyamatmenedzsment, a kockázatmenedzsment, vagy akár a minőségirányítási kézikönyv online elkészítése, olyan a közepes és nagyobb szervezetek számára fontos funkciók is kifejlesztésre kerültek, mint a vevőspecifikus követelmények kezelése, vagy a komplex kompetencia menedzsment. Ez utóbbi két modul mind a fontosságát, mind a komplexitását tekintve kiemelkedő jelentőségű a gépjárműipari cégek számára. További előnye a rendszernek a több telephelyes használati mód, amikor a telephelyek külön-külön felépíthetik a struktúrájukat, de közben a közös szinergiákat is használhatják. Az sem okoz gondot, ha a telephelyek különböző országokban vannak, mert a szoftver támogatja a magyar mellett az angol, német, francia, kínai, koreai és szerb nyelvek használatát.

A tapasztalatok azt mutatják, hogyha a dolgozók a napi munkájukat megfelelő eszközökkel, alkalmazásokkal végzik, automatikusan részévé válnak a folyamatnak. Nem okoz problémát számukra sem a folyamatszemlélet, sem a saját szerepük megértése a folyamatok rendszerében és a szervezeti eredményesség és hatékonyság elérésében.

 

www.qfd.hu