A MiR autonóm mobil robotjai támogatják a szállítást a vállalat ablaktörlőket gyártó üzemében a lengyelországi Skawinában. A telepítést a krakkói ASTOR bonyolította le.

A Valeo két MiR robotot helyezett üzembe újonnan a skawinai ablaktörlő-gyárában. A belső szállítás optimalizálása jelentősen javította a folyamatok hatékonyságát, és lehetővé tette, hogy nagyobb rugalmasságot teremthessenek meg a munka során.

A Valeo egy franciaországi székhelyű autóalkatrész-gyártó vállalat, világszerte rendelkezik telephelyekkel, köztük négy gyártóüzemmel Lengyelországban. A Valeo ablaktörlő rendszereket gyártó üzeme 2001-ben nyitotta meg kapuit Skawinában. Ez a Valeo legnagyobb, és a világ egyik legjelentősebb ablaktörlőket gyártó üzeme.

Az üzem aktívan kereste azokat a lehetőségeket, amelyekkel a belső szállítási folyamatokat hatékonyabbá tudná tenni. További motivációt jelentettek az ezen a területen felmerülő munkaerő-piaci kihívások és a járvány idején tapasztalt magasabb hiányzási arány.

Specifikus szükségletek és megoldások

A kihívás a használt raklapok különbözőségében rejlett. „Minden ügyfél a saját, egyedi raklapjával dolgozik. Olyan gyártóvállalat vagyunk, amelyiknek alkalmazkodnia kell az ügyfelekhez, és ez azt jelenti, hogy minden egyes sorról más-más módon kerülnek le az áruk. Ráadásul a gyárterületen belül különböző szélességű üzemi folyosók vannak” – magyarázza Dominik Wąsiel, a Valeo skawinai ablaktörlő-gyárának helyszíni ellátási lánc vezetője, regionális ellátási lánc mérnöke és fejlesztési vezetője.

Mindezekre a kihívásokra a MiR robotok szolgáltatták a megoldást. Az első mobil robotot 2020-ban telepítették, hogy kisméretű alkatrészeket szállítson az összeszerelő csarnokon belül. Jelenleg összesen már négy robot üzemel a Valeo ablaktörlőket gyártó skawinai üzemében, beleértve két új MiR250 modellt is. A mobil robotok az apró alkatrészeket tartalmazó ládákat speciálisan kialakított, állványos kocsik segítségével szállítják, egy horog segítségével vontatva.

A robotok kezelése

A feladatok dinamikusan kerülnek a robotokhoz az aktuális helyüktől és a küldetés terhelésétől függően. A feladatsor kezelését flottaszoftver felügyeli. A MiR robotok körülbelül 18 raklapot szállítanak óránként. A flottakezelő rendszer lehetővé teszi a robotok alkalmazásának nyomon követését és a biztonsági készletek szinten tartását a fokozott termelés vagy új megoldások tesztelése idején.

Eredménykimutatásunk jelentős részét teszik ki a logisztikai költségek, azaz az ügyfeleknek történő időben történő kiszállítással járó kiadások. Az automatizálás valamennyi lehetősége kulcsfontosságú jelentőségű gyárunk jövedelmezősége szempontjából” – mondja Michal Odyniec, a Valeo skawinai ablaktörlő-gyárának igazgatója.

A skawinai ablaktörlő üzem intralogisztikájának robotizálása jelentősen javította folyamataink hatékonyságát. Becsléseink szerint a beruházás körülbelül 12 hónap alatt megtérül” – teszi hozzá Dominik Wąsiel.

A biztonság növelése, a károk kiküszöbölése és az idő csökkentése csak néhány példa arra, hogy a mobil robotok telepítése rengeteg előnnyel járt számunkra” – mondja Michal Kanarek, a Valeo skawinai ablaktörlő-gyárának raktárvezetője.

A Valeonál mindennek megvalósítását a krakkói ASTOR támogatta, amely a MiR lengyelországi forgalmazója. Az ASTOR a projektet koncepcionálisan és a beruházás jövedelmezőségének biztosítása érdekében dolgozta ki.

 

 www.mobile-industrial-robots.com.