ctrlX AUTOMATION: a modern gyár „agya”, ami új dimenziót nyit a vezérléstechnikában

▶ A zsűrit meggyőzte a ctrlX AUTOMATION platform innovációs ereje, így a Bosch Rexroth nyerte meg a legjobb innovációs újításnak járó díjat a Nagyvállalat kategóriában


Fejlesztés, amely a teljes piacot megváltoztatja

A Bosch Rexroth ctrlX AUTOMATION platformja újraértelmezi az ipari automatizálást. Ezt a kiemelkedő innovációs teljesítményt most a 2021-es Német Innovációs Díjjal (German Innovation Award 2021) ismerték el. A WirtschaftsWoche, ami az Accenture és az EnBW által 2010-ben alapított kezdeményezés, Peter Altmaier német szövetségi miniszter védnöksége alatt június 25-én a Bosch Rexroth győzelmét hirdette ki a „Nagyvállalatok” kategóriában. A díjátadóra digitális esemény keretében került sor.

„A ctrlX AUTOMATION a modern gyár agya’” – mutatott rá Dr. Marc Wucherer, a Bosch Rexroth AG igazgatótanácsának tagja. Wucherer így fogalmazott: „A felhasználók a ctrlX AUTOMATION-nel könnyen automatizálhatják folyamataikat, hiszen a platform több programnyelvet is kezel és különböző adatátviteli rendszereket integrál.” Mindez csupán néhány a ctrlX AUTOMATION azon előnyeiből, amelyekkel kiemelkedik a hagyományos, merev automatizálási megoldások közül és a jövő gyárának meghatározó alkotóelemévé válik.

A ctrlX AUTOMATION-nel olyan, korábban egymástól különálló területeket egyesíthetünk egyszerűen, mint a gépvezérlés, az informatika (IT) és a dolgok internete (IoT). Ezeknek a területeknek az összehangolása a modern gyár működésének alapja. A platform révén az automatizálási megoldásokhoz szükséges minden szoftver és hardver rendelkezésre áll. Emellett a felhasználók egy ökoszisztéma részeként alkalmazás formájában egyedi megoldásokat is letölthetnek, vagy maguk is létrehozhatják és gyorsan üzembe helyezhetik a saját igényeikre szabott megoldásokat.  Ez a szoftveres és tervezői megközelítés szabadságot és szinte korlátlan alkalmazási lehetőségeket jelent a felhasználók számára.

 „Eddig közel 300 ügyfélprojektben alkalmaztuk a ctrlX AUTOMATION platformot, emellett pedig 20 partnerre bővült ctrlX World ökoszisztémánk. Az automatizálási platform egyik legfontosabb előnye, hogy egyesíti a Bosch Rexroth, a szolgáltatók és ügyfeleink tudását, így egy közös fejlesztés (Co-Creation) keretében az adott alkalmazási területre legmegfelelőbb automatizálási megoldások születhetnek meg.” – fejtette ki Philipp Guth, a Bosch Rexroth AG automatizálási és elektrifikációs megoldások üzletágának vezetője.

A ctrlX AUTOMATION tulajdonságai ezzel a VUCA-világ (Volatile, Uncertain, Complex and Ambivalent) és piaci működés követelményeinek is megfelelnek, felhasználói ugyanis rugalmasan, függetlenül, jövőbiztosan, kellő adatbiztonsággal és az igényeiknek megfelelő költségszint mellett dolgozhatnak. Az új platform a korábbi automatizálási rendszerek kedvező alternatívája, ami a Német Innovációs Díj zsűrijét is meggyőzte. Ez a kitüntetés a Németországból származó iránymutató termékeket és folyamatokat ismeri el. A díjat Philipp Guth vette át.

Még áprilisban a Hannoveri Vásáron az SVA R2 tengeralatti szelepvezérlő aktuátor (Subsea Valve Actuator) termékéért a Bosch Rexroth-ot Hermes Díjjal (Hermes Award) is kitüntették, amivel nemzetközi szinten is elismerte az ipar a vállalat innovációs erejét.

A Bosch Rexroth a hajtás- és vezérléstechnika egyik vezető szállítójaként világszerte hatékony, erőteljes és biztonságos gépipari megoldásokat kínál, legyen szó bármilyen típusról vagy méretről. A vállalat a mobil alkalmazások, a gépipari alkalmazások és tervezés, és a gyártásautomatizálás piaci szegmenseiben egyesíti világszintű alkalmazástechnikai tapasztalatát. A Bosch Rexroth intelligens komponensei és testreszabott megoldásai és szolgáltatásai útján alakítja ki a teljes mértékben összekapcsolt alkalmazásokhoz szükséges környezetet. A Bosch Rexroth a hidraulika, az elektromos hajtások és vezérlések, a hajtómű-technológia és a lineáris mozgatás- és szereléstechnika, továbbá az IoT-szoftverek és interfészek területein kínál ügyfeleinek megoldásokat. A világ több mint 80 országában, mintegy 26 600 munkatársa közreműködésével 2020-ban 5,2 milliárd euró árbevételt ért el.