A Seco Tools portfóliójában a szármarókhoz és fúrókhoz kapcsolódó egyik leggyorsabban növekvő területként a vállalat tömör keményfém szerszámok-felújítási szolgáltatásának forgalma 2022-ben több mint 30%-kal nőtt.

A Seco felújított szerszámai amellett, hogy az ügyfelek számára jelentős költségmegtakarítás jelentenek, az lújraköszörült vagy újraélezett szerszámok az eredeti teljesítményük 85-95%-át visszanyerik. A felújított szerszám teljesítménye a paraméterek átállítása és a teljesítmény feláldozása nélkül képes megfelelni a mai fejlett megmunkálási stratégiáknak, például a dinamikus marás területén, ahol a szerszám átmérőjének csak kis része vesz részt a vágásban. A gyártók emellett növelik fenntarthatóságukat, és segítenek csökkenteni az alkatrészenkénti kibocsátást, valamint az új, tömör szerszámok alap nyersanyagokból történő előállításához szükséges mennyiséget.

A felújítás és ar felújraköszörülés összehasonlítása

 Az újralköszörülés a szerszám vágóéleit élezi. A Seco felújítás ezzel szemben a keményfém szerszámok tulajdonságait és teljesítményét tekintve az eredeti állapothoz közeli szintre hozza vissza. Ezt a minőségi szintet a Seco garantálja, és a mai üzemek ezt a garanciát meg is követelik, különösen az automatizált és a felügyelet nélküli műveletek folyamatstabilitásának mérlegelésekor.

A Seco eljárás előnyei

 A Seco a szerszámok felújítása során az új szerszámok gyártásához használt eljárást alkalmazza. Ez magában foglalja az összes vonatkozó köszörülési lépést ugyanolyan típusú gépen, ugyanazokkal a programokkal, ugyanolyan típusú tárcsákkal, ugyanolyan bevonatokat visznek fel rájuk, mint amiket új szerszámok gyártásakor alkalmaznak. A Seco azonosítja a szerszámot és annak felújítási programját, amely megfelel az összes eredeti/újszerű specifikációnak, és alkalmazza az összes szükséges mikro- és geometriai tulajdonságot. 

Ezenfelül a Seco felújítás általában kétszer vagy háromszor alkalmazható ugyanarra a szerszámra, így jelentősen meghosszabbítsa a szerszám élettartamát. A Seco Tools globális felújítási szolgáltatását vezető Ruud Zanders szerint a felújítási ciklusok mindegyike az új szerszámhoz tartozó ár felének vagy harmadának megfelelő költségszinten történik. «A megtakarítás» – mondja – «egyszerű módon jeleníthető meg az 1+3=2 egyenlettel (egy új szerszám költsége plusz három felújítás költsége két új szerszám árának felel meg).» 

A felújítás hozzájárul a körforgásos gazdasághoz

 A Seco Tools felújítási programja hozzájárul a körforgásos gazdaság három alapelvéhez (hulladék és szennyezés kiküszöbölése, termékek és anyagok keringetése, valamint természetregeneráció), segít az üzemeknek maximalizálni a keményfém szerszámok élettartamát, meghosszabbítja a termékek használatát, és csökkenti a környezetre gyakorolt hatást. A szerszámok a felújítás révén újrafelhasználhatók, majd végül újrahasznosíthatók. 

  

www.secotools.com.