A világjárvány utáni világban sokkal tudatosabban kezeljük a higiénia kérdését, mint valaha. A higiéniára épülő iparágak egyike az élelmiszerek és italok gyártása, és ma minden eddiginél fontosabb a higiénia fenntartása. Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója azt vizsgálta meg, hogy norelem Hygienic DESIGN termékcsaládja milyen előnyt jelent az élelmiszer- és italgyártók számára.

Az elmúlt két évben előtérbe került az egészség kérdése, és ennek egyik következménye az élelmiszer- és italgyártókra vonatkozó szabályozás szigorítása volt. A szigorúbb előírások miatt az élelmiszer- és italgyártás minden elemét sokkal közelebbről vesszük górcső alá, az egészség és biztonság helyes gyakorlatától kezdve a magasabb minőségű anyagok beépítéséig.

Bár ezek a szabályozások minden bizonnyal biztonságosabbá teszik a termékeket, a szabályozáshoz való igazodás kihívást jelenthet a gyártók számára, mind a végrehajtás, mind pedig a költségek szempontjából. Egyesek számára túl nagy tehernek tűnhet, hogy egy gyártási rendszer több elemét egyszerre kell lecserélni, mivel az egyedi alkatrészek drágák, és hosszú időt vehet igénybe a rendelési és szállítási folyamat. Ezen a téren kínálnak előnyös megoldást norelem Hygienic DESIGN szabványos gépelemei.

 

A Hygienic DESIGN szabványos gépelemek előnyei

Az élelmiszer- és italgyártás biztonsági szabványainak betartása elengedhetetlen a sikerhez. Figyelembe véve az élelmiszer- és italgyártás iránti növekvő igényt, a Hygienic DESIGN szabványos gépelemek egyik legfontosabb előnye, hogy használatukkal elősegíthetjük és ösztönözhetjük az innovációt az iparág biztonsági szabványai terén.

norelem Hygienic DESIGN szabványos gépelemei – például az A4 minőségű rozsdamentes acéltermékek – a legmagasabb higiéniai szabványokat nyújtják, miközben a gyártási hatékonyságot is növelik. A gépelemek gyártásához használt anyag garantálja a hosszabb élettartamot. A termékeket ezenkívül speciális rádiuszokkal, átmenetekkel, letörésekkel, nedvességálló felületekkel tervezték meg, így könnyen tisztíthatók, ha egyáltalán kell őket tisztítani. A termékek által csökkenthető az állásidő és a karbantartási idő, így az élelmiszer- és italgyártás hatékonyabban tud majd működni a jövőben.

Ezen túlmenően a Hygienic DESIGN szabványos gépelemek a betegségeket okozó vagy a termék minőségét rontó káros mikroorganizmusok elszaporodását, valamint allergének által okozott szennyeződést is minimalizálják – márpedig most minden eddiginél fontosabb a biztonsági előírások betartása, figyelembe véve az élelmiszer iránti növekvő igényt, valamint az egészség és biztonság újragondolását. Ezek a termékjellemzők egyszerre csökkentik a karbantartási időt, valamint tisztább, biztonságosabb gyártóteret hoznak létre, biztosítva a gépek összességében meghosszabbított élettartamát.

Amellett, hogy csökken a karbantartási igény és az állásidő, ami gazdaságosabb termékeket eredményez, az ezekre a szabályozásokra adott válaszok az élelmiszer- és italgyártó ipart is biztonságosabbá teszik. Például a vizuálisan kimutatható műanyagok révén gyorsabban azonosíthatók a szennyezett élelmiszerek, de az élelmiszerek szennyeződése is már a forrásnál megelőzhető.

Hol és miért érdemes a Hygienic DESIGN termékekre váltani?

Az élelmiszergyártásra vonatkozó szigorúbb irányelvek, valamint a termékek veleszületett előnyei hatására a gyártók részéről megnövekedett a keresletet a Hygienic DESIGN termékek iránt. A klasszikus szabványos gépelemek, például szorítókarok és rögzítő csapok bevezetése mellett a gyártók már Hygienic DESIGN termékeket (például csavarokat, anyákat és készüléklábakat) is alkalmaznak a gépalkatrészek összekapcsolására. Az irányelvek szigorodásával technológiai változtatásokra lesz szükség, ezért a norelem folyamatosan dolgozik azon, hogy az elkövetkező években bővítse a Hygienic DESIGN termékpalettát.

Miért szeretik a gyártók a szabványos alkatrészeket?

Számos előnye van annak, ha az egyedi gépelemek helyett szabványos gépelemeket használunk az étel- és italgyártásban. A gyártók számára valószínűleg a költségek és a tervezési idő csökkenése lesz a legvonzóbb. Egy testre szabott rendszer természetesen rendelésre készül, így magas költségekkel jár, míg a szabványos alkatrészek ezzel szemben nagy raktárkészlettel és rövid szállítási idővel kaphatók. Ezen túlmenően a szabványos gépelemek garantált funkciókkal és számos speciális tervezési tulajdonsággal (például a rádiuszok és a felületek) is rendelkeznek. A legelőnyösebb tulajdonságuk azonban vitathatatlanul az, hogy javítási igény esetén a szabványos gépelemek gyorsan és egyszerűen kicserélhetők, miközben egy egyedi rendszert meg kellene rendelni, a gyártást pedig felfüggeszteni.

Hygienic DESIGN termékek tervezésénél és kiválasztásánál a mérnököknek és gyártóknak figyelembe kell venniük az aktuális irányelveket, valamint minden létező külső hatást, például az agresszív közeggel való érintkezést, vagy a termékek hőmérséklet-tartományát.

norelem Hygienic DESIGN szabványos gépelemei alapvető szerepet játszanak az élelmiszer- és italgyártás biztonsági szabványainak betartásában. Az állásidő és a karbantartási idő csökkentése révén hatékonyabbá válik az ipar, a termékek élettartamának meghosszabbításával pedig fenntarthatóbb is lesz. A gyártás minden eddiginél nagyobb leterheltsége korszakában norelem rendkívül büszke arra, hogy termékinnovációi révén úttörő szerepet játszhat az élelmiszer- és italgyártás jövőjének alakításában.

A teljes Hygienic DESIGN termékcsalád megtalálható norelem THE BIG GREEN BOOK 2022-es kiadásában. 

www.norelem.hu