Az ellátási láncok elapadása miatt hiány alakult ki újrahasznosítható papírból. A kihívásra adott válaszokról – például az ital- és élelmiszercsomagoló kartonok begyűjtésének és újrafelhasználásának hatékonyabbá tételéről, és a papír kéztörlők visszagyűjtésének szemléletformáló erejéről is beszélt Nagy Géza, az Essity Hungary Professional Hygiene divíziójának kereskedelmi igazgatója a Tork március 23-án a SIRHA Budapest kiállítás keretében megtartott sajtóeseményén. 

Visszagyűjtik a használt papír kéztörlőt: nemcsak fenntartható, de szemléletformáló eszköz is

Az Essity márkájaként a Tork 30 éve van jelen Magyarországon, és a fenntarthatóság iránti elköteleződését nemcsak saját működésükben igyekeznek érvényesíteni, hanem céljuk, hogy partnereiknek is segítsenek a zöldebb megoldások azonosításában és alkalmazásában. Az egyik ilyen kezdeményezésük a „Tork PaperCircle”. A szolgáltatás lényege, hogy a használt papírtörlőket a vállalat visszagyűjti partnereitől és az újrahasznosításra szakosodott üzembe szállítják, ahol aztán különféle papírterméket gyártanak a hulladékból. A tavaly próbaüzemként már Magyarországon is elindított szolgáltatással kapcsolatban Nagy Géza elmondta, hogy főként pénzintézetekkel és nagy ipari vállalatokkal működnek együtt. Kiemelte: a tavalyi tesztév után idén dinamikus fejlődéssel számolnak a visszagyűjtött papírtörlő-hulladék mennyiségét tekintve.

A program szemléletformáló hatásairól is szó esett: a résztvevő vállalatok dolgozói azzal, hogy külön figyelmet fordítanak a papírtörlők külön gyűjtésére a fenntarthatósággal kapcsolatban is érzékenyebbé válnak. „A tapasztalat azt mutatja, hogy a visszagyűjtésnek az újrahasznosításon túl erős hatása van az emberek fenntarthatósággal kapcsolatos attitűdjére is. Az ott dolgozók ezt az újszerű, környezettudatosabb látásmódot mondhatni „hazaviszik”, jobban figyelnek a hulladékra és a hulladékkezelésre más területeken és otthon, a mindennapok során is. Általánosságban igaz, hogy termékeinkkel, szolgáltatásainkkal és más kezdeményezéseinkkel egyúttal partnereinket is szeretnénk zöldebbé tenni, és hozzásegíteni őket, hogy a fenntarthatóságra épülő szemlélet napi üzleti tevékenységük részévé válhasson” – fejtette ki Nagy Géza. A kezdeményezéshez csatlakozó cégek a vállalat számításai szerint, a megtermelt hulladék mennyiségét akár 20%-kal, a keletkezett szén-dioxid-kibocsátást pedig legalább 40%-kal mérsékelhetik, mely mind hozzájárul a vállalati emissziócsökkentési célok eléréséhez.

Mindig lesz újrafelhasználható alapanyag, csak keresni kell

A szakember arra is kitért, hogy a járvánnyal járó változások akadályokat gördítettek az újrahasznosítható papír begyűjtése kapcsán a vállalat elé. Ennek egyik példája, hogy az irodai papírhulladék mennyisége – mely az egyik legjobb minőségű alapanyag a körforgásos láncban – az irodák bezárásával, majd mára a home office általánossá válásával szinte egyik napról a másikra drasztikusan lecsökkent. Erre válaszul az Essity az alternatív rostanyagok felé fordult, és egy mintegy 12 milliárd forint értékű befektetés segítségével a búzaszalmát (a búza learatása után megmaradt szármaradványt) is bevonta a körforgásos láncba, helyettesítve így a hulladékpapírt a cellulóztermelés során. A vállalat Mannheimban található alternatív rostüzeme a lakossági és ipari higiéniai papírtermékek alapanyagául szolgáló pépet a helyi gazdáktól származó búzaszalmából állítja elő.

A franciaországi Hondouville-ben található üzemükben pedig a Franciaországban begyűjtött ital és élelmiszercsomagoló kartonok kétharmadát – évi 24 ezer tonnát – újrahasznosítva állítják elő a SmartOne és Reflex termékeiket, egy 11 millió eurós beruházásnak köszönhetően a kartondobozokban lévő papírrostok 98%-át újrahasznosítva.

Az aprónak tűnő részletek is sokat számíthatnak a fenntarthatóságban

A Tork elkötelezett az ENSZ fenntarthatósági céljainak elérésében is, a jóllét, a felelős fogyasztás, a felelős vízfogyasztás, a fenntartható erdőgazdálkodás, vagy épp a klímaváltozás mérséklése érdekében, így a kiállításon a Tork más fenntartható megoldásaival is megismerkedhettek az érdeklődők.  A vállalat termékeinek 80%-a rendelkezik valamilyen ökocímkével, miközben a termékek csomagolásának 90%-a újrafelhasználható anyagokból készül. A vállalat célja, hogy 2025-re az összes műanyagcsomagolásuk újrafelhasználható legyen, és 30%-ban újrafelhasznált műanyagból készüljön. A termékek kialakításával is törekszenek a hulladéktermelés csökkentésére: a környezettudatosság egyik alappillére, hogy a fogyasztás ésszerűsítésével már a kezdetektől fogva csökkentsék a megtermelt hulladékot. A Tork SmartOne® toalettpapíradagoló megoldásai révén például 40%-kal csökkenthető a papírfelhasználás, a Tork Xpressnap® szalvétaadagoló pedig legalább 25%-kal kevesebb szalvéta felhasználását eredményezi. Az ExelClean tisztítókendő használatával pedig 41%-kal csökkenthető az oldószer felhasználás, így óvva a környezetet és a dolgozók egészségét is.

A Torkról

A Tork márka professzionális higiéniai termékeket és szolgáltatásokat kínál a legkülönbözőbb ügyfeleknek az éttermektől az egészségügyi intézményeken át egészen az irodákig, iskolákig és gyárépületekig. Termékeink között megtalálhatók az adagolók, papírtörlők, toalettpapírok, szappanok, szalvéták, tisztítókendők, valamint az adatközpontú takarításra specializálódott szoftvermegoldások. A higiénia, praktikus design és fenntarthatóság terén szerzett szakértelemnek köszönhetően a Tork piacvezető lett. A Tork az Essity globális márkája, és a több mint 110 országban meglévő ügyfelek elhivatott partnere. A Tork legújabb híreiért és innovációiért látogasson el a www.tork.hu weboldalra.

Az Essityről

Az Essity vezető globális higiéniai és egészségügyi vállalat, amelynek célja, hogy a mindennapokhoz elengedhetetlen termékein és megoldásain keresztül javítsa az általános jóllétet. Az Essity név az angol „essentials” (alapvető termékek) és „necessities” (szükséges termékek) szavakból áll össze. Fenntartható üzleti modellünk értéket teremt az emberek és a környezetünk számára is. Az eladásokra körülbelül 150 országban, olyan vezető márkanevek alatt kerül sor, mint a TENA és a Tork, valamint egyéb ismert márkák, mint a Jobst, a Leukoplast, a Libero, a Libresse, a Lotus, a Nosotras, a Saba, a Tempo, a Vinda és a Zewa. Az Essity több mint 48 000 munkavállalót alkalmaz, és 2020-ban a nettó forgalom elérte a 13,3 milliárd dollárt (11,2 milliárd eurót). További információk a www.essity.co.uk weboldalon.