Együttműködési megállapodást írt alá július 12-én az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség. Az összefogás keretében a megváltozott munkaképességű személyek társadalmi integrációjának elősegítésében állapodott meg a Református Egyházközség a debreceni autóbuszgyártó vállalattal.

Magyarországon jelentős azoknak a száma, akik egészségi állapotuk miatt a társadalomban napi szinten jelentős hátrányt szenvednek. A megváltozott munkaképességű személyek társadalmi integrációját szeretné elősegíteni Magyarországon, különösen Debrecen Megyei Jogú Városban és annak térségében az ITK Holding Zrt. leányvállalata, az Inter Traction Electrics Kft. és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség. Ennek érdekében Kossa György, az Inter Traction Electrics Kft. elnök-vezérigazgatója és Dr. Fekete Károly, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség püspök-lelkipásztora szándéknyilatkozatot írtak alá ünnepélyes keretek között július 12-én, Debrecenben.

Az együttműködés keretében a megváltozott munkaképességű személyek érdemi munkát végezhetnek a debreceni autóbuszgyártónál, és ezért tisztességes javadalmazásban részesülnek. A sajtóesemény során bemutatták, hogy a jövőbeni kollégák miként tudnak bekapcsolódni az autóbuszgyártás folyamatába: a rendezvény alatt a korábban már betanított, megváltozott munkaképességű személyek szigetelőanyagot vágtak méretre az új autóbuszokhoz, amelyek hamarosan Debrecenben állnak forgalomba. Az elképzelések szerint további munkafolyamatokba is becsatlakozhatnak a leendő munkavállalók, így például a linóleum méretre vágása, és a kábelkorbács gyártása is a feladatuk lehet majd.

A megváltozott munkaképességű kollégákat egy alapítványon, a Nyitott Ajtó Szociális Központon keresztül alkalmazza az Inter Tractrion Electrics Kft. – előre láthatóan – 2021. szeptember 1-től. A munkát a Nagytemplom közelében egy, az alapítvány tulajdonában lévő épületben végezhetik majd, ahol jelenleg is folynak az átalakítások, hogy olyan munkaállomásokat alakítsanak ki, amelyek kényelmesen és egyszerűen megközelíthetőek, és megteremtik a biztonságos munkavégzés feltételeit.

Az együttműködés magas erkölcsi, szakmai és gazdasági normák szerint végzett közös szolgálatot eredményez a társadalmi felzárkóztatás segítése érdekében.