A jól képzett támogató szakemberek segítenek a kérdések megválaszolásában…

A modern gyártási környezetből nem hiányozhat az automatizálás. Ezt a FANUC, mint a világ egyik vezető szerszámgép- és robotgyártó vállalata sem látja másképp, épp ezért dolgozik nap, mint nap azon, hogy a hazai termelővállalatok számára is elérhetővé tegye
a legjobb automatizálási megoldásokat. A kiválasztásban és a rendszertervezésben szakértőik állnak rendelkezésre, a szervizelést és a telepítést pedig felkészült technikusaikra bízhatják partnerek.

Repetitív műveletek gyorsabban és pontosabban

A szerszámgépek és a gyártóeszközök automatizálása az ismétlődő, monoton, ugyanakkor koncentrációt és pontosságot igénylő feladatokban jelentős. Az ilyen folyamatok a kiszolgáló személyek számára unalmasak, a folyamatos koncentráció pedig fárasztó. A gépek azonban nem unnak rá és nem fáradnak el ebben a munkában, így olyan helyeken pótolhatják az emberi munkaerőt, amelyek kényelmetlenek vagy akár veszélyesek.

Az automatizálás pedig sok esetben gyorsabbá és pontosabbá is teszi a munkát, amivel versenyelőnyre tehetnek szert, illetve költségmegtakarítást érhetnek el a felhasználók. A beruházási költségek pedig a megfelelően kiválasztott és alaposan megtervezett automatizálás esetén gyorsan megtérülnek.

Kevés olyan terület van tehát, ahol nem találhatnánk helyet egy kiszolgálórobotnak vagy egy automatizált megoldásnak. Hazánkban a beruházások egyik legfontosabb hajtóereje a munkaerőhiány, illetve a párhuzamosan fellépő termelési volumennövekedési kényszer. Vagyis nem engedhetik meg maguknak a magyar vállalatok, hogy a szakemberhiány következtében csökkentsék a termelésüket: helyette kevesebb emberi beavatkozással kell többet gyártaniuk.

Bagdi Attila

Hatékony gépkiszolgálás – ahány alkalmazás, annyi megoldás

Az automatizálásról és az automatikus gépkiszolgálásról legtöbbször az ipari és a kollaboratív robotok jutnak eszünkbe, annak ellenére, hogy még sok más megoldásban is gondolkodhatunk, az automata szerszámcserélőktől kezdve a rúd- és csőadagolókig. A specifikus megoldások azonban kisebb mozgásteret nyitnak meg a felhasználók előtt, mint a páratlan rugalmasságot biztosító robotok.

Szabó Norbert

Robotok a gépek mellett

HA FANUC ipari robotjai között találhatunk három-, öt- és hattengelyes robotokat, kollaboratív-, és SCARA robotokat is. Ezek mindegyike többféle teherbírással és méretben érhető el, így sokféle helyen és rengetegféle művelethez használhatjuk őket. A FANUC robotkínálatából mindenképpen érdemes kiemelni a legújabb, többcsuklós hegesztőrobotokat is, amelyekkel még hatékonyabbá teszi a hegesztőcellákat.

A kompakt kivitelű hattengelyes robotokkal önálló megmunkálócellák vagy gépsorok is kiszolgálhatók. Elvégezhetik a munkadarabok rakodását, válogatását, a palettázást vagy a készülékek cseréjét is. A gépsorok mellett és hegesztőcellákban dolgozó robotok esetén fontos, hogy a FANUC ipari robotok alapfelszereltségébe tartozik a víz- és porállóság, illetve a robotok által kezelt eszközöknek elektromosságot vagy levegőt biztosító csövek és vezetékek elvezetésére szolgáló kábelcsatornák is.

A forgácsolóüzemek mellett a gépkiszolgáló robotok helyt állnak fröccsöntőgépek mellett, hegesztésben, minőségellenőrző cellákban, illetve szerelőállomásokon is. A felhasználási kört tovább bővítik az utóbbi években megjelent kollaboratív robotok, amelyek biztonságos munkakörnyezetet biztosítanak a közelben dolgozó emberek számára is. A FANUC kollaboratív robotjai az ipari robotokhoz hasonlóan többféle méretben és teherbírással érhetők el, így alkalmasak a teheremelés könnyítésére, karosszériaelemek illesztésére autógyárakban, illetve kisebb méretű ám nagy súlyú alkatrészek szerelésére is.

Teljeskörű automatizálás, állandó termelés

Az automatizálás legmagasabb szintjét az ún. „lights-out factory” jelenti. A Japánból indult koncepciót a FANUC gyárai is sok helyen követik: az emberi felügyelet nélkül üzemelő termelőcsarnokokban a gépek ugyanis nem igényelnek világítást sem. Ezt pedig az automatizálási megoldásokkal a FANUC partnerei is elérhetik. Az automatizálás mellett a távoli elérésű gépfelügyeleti rendszerek is segítenek abban, hogy az emberi jelenlétre kevésbé legyen szükség – így máris kevésbé kritikus tényező a globális munkaerőhiány. Ahhoz, hogy ilyen, teljeskörűen automatizált üzemek működhessenek, biztonságosan és egymással könnyen kommunikálni képes gyártóeszközökre van szükség. A FANUC automatizálási megoldásai pedig pont ezt kínálják: a gyártó nemcsak különálló gépekben és robotokban gondolkodik, hanem teljes gyártórendszerekben. Ennek további előnye, hogy egy gyártótól szerezhetők be a gépek és az automatizálásukhoz szükséges berendezések is, nem szükséges a különböző gyártmányok összehangolása.

Mindez pedig a hazai vállalatok számára is elérhető, mivel a FANUC Hungary csapata megfelelő támogatást nyújt mind a rendszertervezéshez, mind a karbantartáshoz. Szabó Norbert, a FANUC Hungary Kft. ROBODRILL applikációs mérnöke elmondta,
hogy a hazai telephellyel rendelkező nagyvállalatok az élenjárók az automatizálásban, ám a kisebb- és mikrovállalatok sincsenek sokkal lemaradva. A magyar vállalkozók ugyanis nyitottak és elkötelezettek a fejlesztések iránt. A Magyarországon is jellemző szakemberhiány pedig indokolttá teszi az automatizálási megoldások terjedését, amiben a FANUC Hungary termékei és szolgáltatásai hatékony és biztonságos megoldást jelentenek.

Ez az iparági helyzet és nyitottság pedig erősen ellensúlyozza az automatizálás bonyolultságára vonatkozó kritikákat is. Sokak számára ugyanis ez tűnik akadálynak, mégha gyakran alaptalannak is bizonyulnak az ellenérzések. A jól képzett támogató szakemberek segítenek a kérdések megválaszolásában, a megfelelő módszerek és eszközök kiválasztásában. Ha pedig egy üzem elindul az automatizálás útján és megtapasztalják annak előnyeit, egyre több hasonló megoldás telepítését tűzi ki célul a jövőben.

https://www.fanuc.eu/hu/hu