A koronavírus-járvány minden bizonnyal nagy hatással lesz a világgazdaságra, ennek jelei már most érezhetők, de a válság mértékét még mindig nem lehet teljes mértékben megbecsülni. Noha a tavaszi komoly hanyatlás után a gyártás volumene normalizálódni látszik (a JP Morgan globális összevont PMI* indexe alapján), a gyártóvállalatoknak alkalmazkodniuk kell az újonnan kialakult helyzethez. Az automatizálás pedig válasz lehet a fellépő kihívásokra.

Az ügyfelek elvárásait már a járvány előtt is kiemelten kezelték a termelő vállalatok, annak érdekében, hogy gyorsan és versenyképes áron gyárthassanak, majd szállíthassanak testre szabott termékeket. Számos vállalat a lokalizáció és regionalizáció stratégiáját választotta, hogy időben tudjon reagálni a helyi piacon jelentkező vásárlói igényekre, és, hogy a gyártáshoz szükséges idő lerövidítésével csökkentse az esetleges kockázatokat. Ennek eredményeképpen közülük sokan az automatizálás felé fordultak. (World Robotics 2020 Report)

Az IFR legújabb jelentése a világjárványra is kitér

A Nemzetközi Robotikai Szövetség 2020-as jelentése szerint a világjárvány okozta helyzet világosan felhívta a figyelmet a globális ellátási láncok hiányosságaira, ezért sok vállalat újra kell, hogy tervezze stratégiáját. Az automatizálás segíthet versenyelőnyt szerezni a vállalatoknak, ugyanakkor hatékonyan képes megelőzni a fertőző betegségek terjedését, és elkerülni a közvetlen emberi érintkezést, valamint a tömeges csoportosulásokat, jelentősen csökkentve ezzel a fertőzés kockázatát, és lehetővé téve a folyamatos gyártást ilyen, és ehhez hasonló kihívások idején is.

Még a járvány sem tudta megakadályozni a robotika technológiai fejlődésének gyors előrehaladását, amelyet a kapcsolódó technológiák (pl. felhőalapú számítástechnika, gépi látás) előrelépése tett lehetővé. A jelentés szerint többek közt az ember és a robot közötti együttműködés továbbra is fontos trend marad, valamint az EOAT és a gripper-technológia is fejlődik (lásd például a piacvezető OnRobot EOAT megoldásait, melyek teljes körű innovatív plug-and-produce megoldásokat kínálnak együttműködő alkalmazások számára). Így hát a gyártóvállalatok automatizálás esetén számos robotikai megoldás közül válogathatnak.

 

Ipari robot-értékesítések Magyarországon 2019-ben

A magyar gyártóvállalatok előtt is többfele automatizált megoldás lehetősége áll fenn. Olyan alkalmazások számára érhetők el ipari és együttműködő robotok, mint például az anyagmozgatás, az összeszerelés, vagy a hegesztés. A lehetőségek száma szinte végtelen. Magyarországon azonban – a 2020-as World Robotics Report szerint – a telepített ipari robotok száma sem a különböző iparágak kapcsán, sem az alkalmazások teljesítményét tekintve nem mutat komolyabb növekedést. Sőt, 2019-ben jóval kevesebb robotot helyeztek üzembe, mint 2017-ben. A tavalyi év során 926 ipari robotot telepítettek hazánkban, ami kis emelkedést jelent 2018-hoz képest. Az autóipar rendelkezik a legnagyobb érdekeltséggel, amelyet a fémipar, valamint a gumi- és műanyagipar követi.Kínától a V4 országokig

A 2020-as World Robotics Report adatai azt mutatják, hogy Kína továbbra is tartja globális vezető pozícióját az automatizálás terén. 2019-ben 140 500 új robotot telepítettek Kínában, ami csaknem háromszor annyi, mint amennyit Japán, a világ második legnagyobb telepítője helyezett üzembe. De nem kell ilyen messze mennünk. A V4 országokból Csehország és Lengyelország is benne van a 15 legnagyobb piacban az ipari robotok éves telepítésének tekintetében (2019-ben 2600-2600 robotot helyeztek üzembe).

Szerencsére Magyarországon is vannak lehetőségek a robottechnológia telepítésére, mivel a kormány folyamatosan támogatja a kis- és közepes méretű vállalkozásokat az ipari fejlesztés területén.

                                

“Az OnRobotnál abban hiszünk, hogy az ipar folyamatos fejlesztése együtt jár az automatizálási megoldások megvalósításával. A vállalkozások, méretüktől függetlenül, profitálhatnak a robotizáltabb megoldásokból, mivel velük globális versenyképességre tehetnek szert, és ennek köszönhetően megközelíthetik az automatizálás alkalmazásában jártas országokat is.” – mondta Vikram Kumar, az OnRobot EMEA régiójának general managere. A vállalat üdvözli a jelentést, és kiemeli, hogy ezek a trendek szorosan illeszkedek az OnRobot értékajánlatához.

 

Az OnRobot-ról

Az Onrobot termékkínálata széleskörű eszközöket tartalmaz együttműködő alkalmazások számára, beleértve az elektromos grippereket, erő/nyomatékérzékelőket, vákuumos grippereket, a Gecko egykorongos grippert, továbbá a puha grippert, a háromujjas fogószerkezetet, az OnRobot Eyes-t, a Screwdriver-t, az OnRobot Sander-t, a 2FG7 grippert és eszközcserélőket. Az OnRobot kínálatának új kombinációjával gyorsabbá és egyszerűbbé válik az olyan feladatok automatizálása, mint például a csomagolás, minőség-ellenőrzés, anyagmozgatás, gépkiszolgálás, összeszerelés, és felületkezelés. A dániai Odensében lévő központján kívül az OnRobot jelenleg Los Angelesben, Dallasban, Soest-ben, Barcelonában, Varsóban, Sanghajban, Tókióban, Szöulban, Szingapúrban és Budapesten is rendelkezik irodákkal.

 

https://onrobot.com/hu