A 10-szer magasabb feszültségosztályú, UL-tanúsítvánnyal rendelkező kábelek új szintre emelik a tervezői szabadságot. A feszültség 300 voltra növelésével lehetővé válik a chainflex kábelek közvetlenül a nagyfeszültségű kábelek melletti elvezetése. Korábban az eltérő feszültségosztályú kábeleket az UL-tesztelést végző szervezet útmutatása szerint egymástól elválasztva, külön kellett elvezetni. Az új, továbbfejlesztett, és UL-jóváhagyással rendelkező feszültségosztályú kábeleknek köszönhetően optimalizálható a technológia, valamint mérsékelhetők az energiatovábbító láncok tervezéséhez kapcsoló idő- és költségráfordítások.

Az Underwriters Laboratories (röviden: UL) egy független amerikai szervezet, amely különféle termékek biztonsági jellemzőit vizsgálja. A tűzvédelmi szabályok meglehetősen szigorúak. Csak a tesztelt termékek kapják meg az UL-tanúsítványt, amely garantálja és egyben megkönnyíti, hogy a gépeket és rendszereket az egész világon forgalmazni lehessen. A kábelekkel kapcsolatban az UL előírja, hogy az energiaellátó rendszerben használt, különböző feszültségosztályú kábeleket mindig el kell választani egymástól. Emiatt az energialánc tervezése sokkal hosszabb ideig tart, és többe is kerül. A technológiai előrelépés és a költségek csökkentése érdekében az igus a CF888, CFBUS.PVC, CF898 és CFBUS.PUR chainflex buszkábeleknél 30 voltról 300 voltra emelte az UL-tanúsítvány szerinti feszültségértéket, és megkapta az UL-tanúsítványt. Ez egyben azt is jelenti, hogy az azonos feszültségosztályú kábelek közvetlenül egymás mellett vezethetők, tehát mostantól már nem kell külön elválasztva vezetni a kábeleket. „Így nemcsak kisebb lesz a lánc, hanem mivel nincsenek elválasztók, a beszerelési költségek is alacsonyabbak lesznek” – emeli ki az új megoldás előnyeit Rainer Rössel, az igus chainflex kábelekkel foglalkozó üzleti egységének vezetője.

 

17 millió kettős elmozdulás a tesztek során

A buszkábelek négyféle minőségben, PVC vagy PUR külső bevonattal kaphatók. Ennek köszönhetően mindig könnyű megtalálni a mozgó

felhasználásnak leginkább megfelelő műszaki paraméterekkel rendelkező, ugyanakkor költséghatékony megoldást. A 300V UL buszkábelek tartóssága az igus saját, mintegy 3800 négyzetméteres tesztlaborjában is bizonyságot nyert. A motion plastic termékek szakértője ebben a speciális létesítményben vizsgálja valamennyi termékét az összes eshetőséget tekintve. A 10.3xd hajlítási sugarú CFBUS.PUR.049 buszkábellel végzett teszt során az elrendezés 17 millió kettős elmozdulást is képes volt elviselni. A többféle tesztnek köszönhetően az igus teljesen egyedülálló módon az összes chainflex kábelére 36 hónapos garanciát kínál. A műszaki szempontból legmegfelelőbb és legkedvezőbb árú kábel gyors és egyszerű kiválasztásához a chainflex élettartam-kalkulátora a legalkalmasabb. Ebben a speciális alkalmazásban ki lehet választani a felhasználásra jellemző hőmérsékletet, illetve közvetlenül megállapítható az élettartam hossza, valamint összehasonlíthatók a különféle minőségben készülő kábelek árai.


AZ IGUS -RÓL:

Az igus GmbH világszerte vezető gyártó az energialánc-rendszerek és a polimer-siklócsapágyak terén. A kölni székhelyű családi vállalat 35 országban tevékenykedik és kereken 4.150 főt foglalkoztat világszerte. 2019-ban az igus a motion plastics, azaz a mozgatott alkalmazásokhoz szolgáló műanyag komponensek területén 764 millió eurós árbevételt ért el. Az igus üzemelteti a legnagyobb tesztlaborokat és gyárakat az ágazatban, hogy vevőinek újszerű és személyre szabott termékeket és megoldásokat tudjon a legrövidebb időn belül felkínálni.

 

www.igus.hu