Akár jeges utakkal kell megbirkóznia a reggeli ingázás során, vagy sárban és esőben kell hosszabb távolságokat megtennie, fontos, hogy minden eshetőségre felkészüljön az ősz és a tél beköszöntével. Még ha nincs is hó és jég, akkor is meggyűlhet a baja a nyirkos aszfalttal, avaros kanyarokkal és a rossz látási viszonyokkal. Ne várjon a hóra azzal, hogy autóját felkészítse a télre! A Goodyear tippjei segítenek, hogy szembe tudjon szállni a zord időjárással.

Ügyeljen a sebességre!

A nedves és jeges utakon csökken a tapadás, így sokkal nehezebb irányítani az autót,. Mivel az eső, a jég és a hó megnövelheti a féktávolságot, fontos lassabban menni és nagyobb követési távolságot tartani. A fék finom kezelése szintén segíthet abban, hogy le tudjon lassulni, de ne felejtse el használni a sebességváltót sem! Alacsonyabb fokozatban biztonságosabban lassíthat, és kisebb lesz a kockázata, hogy blokkolnak a kerekek vagy megcsúszik az autó.

 

Ellenőrizze az abroncsait!

Fontos ellenőrizni, hogy az abroncsok mintamélysége a jogszabályi limiten belül van-e. Ha rendszeresen vezet téli körülmények között, a téli abroncsokkal a féktávolság is csökkenthető. Akkor is javasolt az évnek ebben a szakaszában téli abroncsot használni, ha nem vezet hóban és jégben. A Goodyear UltraGrip Performance+ abroncsok kitűnő kezelhetőséget biztosítanak minden időjárási viszony esetén.

 

Legyen tisztában azzal, hogyan szabadulhat ki szorult helyzetekből!

Télen az is előfordulhat, hogy elakad a sárban vagy a hóban. Ha ez megtörténik, fontos tudnia, mi a teendő. Nem hozza meg a kívánt eredményt, ha rálép a gázra, hogy megpróbáljon kikerülni a szorult helyzetből, mert így csak még jobban „megfeneklik”, ahogy a kerekek kipörögnek. Ehelyett kapcsolja járművét magasabb sebességfokozatba

és próbáljon lassan odébb húzódni. Az alacsonyabb nyomaték segíti a jobb tapadást, anélkül, hogy kipörögnének a kerekek.

 

Ügyeljen a jégre!

A hidak jobban ki vannak téve a jegesedésnek, mint az út többi része, ezért óvatosan közelítse meg a hidakat, lassítson le, és vezessen egyenletesen. Ez segíteni fog, ha esetleg egy jeges útszakaszra hajt.

Legyen felkészült!

Amennyiben hosszú útra készül és az időjárás rossznak ígérkezik, érdemes lehet felszerelnie autóját néhány alapvető dologgal, ha esetleg elakad vagy várnia kell az autómentőre. Fontolja meg, hogy magával viszi az alábbiakat:

 • Meleg ruházat és takarók
 • Harapnivaló és víz
 • Elakadásjelző háromszög
 • Láthatósági kabát vagy mellény
 • Elemlámpa
 • Autós töltő
 • Tűzoltó készülék
 • Elsősegélydoboz

Ezek közül néhányat a törvény is előír – például a láthatósági mellényt, az elakadásjelző háromszöget és az elsősegélydobozt – attól az országtól függően, amelyben vezet, ezért nézzen utána a helyi törvényeknek, hogy legalább a minimális eszközöket biztosan magával vigye.

 

Vizsgáltassa át autóját!

Bármely, háttérproblémával rendelkező jármű nagyobb valószínűséggel robban le a hideg idő beálltával. Fontos, hogy átvizsgáltassa autóját – az abroncsokon kívül is –, különösen akkor, ha hosszabb utat fog megtenni a tél során. Mindenképp ellenőrizze az alábbiakat:

 • Az akkumulátor fel van töltve
 • Minden lámpa megfelelően működik
 • Jó minőségű ablaktörlőkkel rendelkezik, amelyek nem sérültek vagy repedtek
 • Az ablakmosótartály fel van töltve fagypont alatti hőmérséklethez megfelelő folyadékkal

Ne engedje, hogy eltereljék a figyelmét!

A téli vezetés mindennél jobban megköveteli az éberséget és a figyelmet. A rossz látási viszonyok és gyakran a veszélyes körülmények kezeléséhez minden figyelmére szükség van, hogy biztonságosan elérhesse úticélját.

A Goodyear Tyre & Rubber Company

A Goodyear a világ egyik legnagyobb gumiabroncsgyártója. A vállalat mintegy 63 000 embert foglalkoztat, a termékeit pedig 21 ország 47 létesítményében állítja elő világszerte. Az ohiói Akronban és a luxemburgi Colmar-Bergben található két Innovációs Központjának célja: a legmodernebb termékek és szolgáltatások kifejlesztése, melyek meghatározzák az iparág technológiai és teljesítménybeli színvonalát. A Goodyearrel és termékeivel kapcsolatos további információkért keresse fel a www.goodyear.com/corporate weboldalt.

www.goodyear.com