• Az elektromos modellcsalád bevezetése óta a Renault átlépte a háromszázezres értékesítési darabszámot Európában az elektromos járművek terén.
  • Magyarországon a Renault Hungária csak az idei első félévben két és félszer annyit adott el belőle, mint tavaly egész évben.
  • A Renault 2010 óta vezető szerepet tölt be az elektromos járművek európai piacán.

A Renault több mint háromszázezer elektromos járművet értékesített Európában, ugyanakkor több mint százezer Renault ZOE-t helyeztek forgalomba Franciaországban. Ez a duplázódás még hangsúlyosabban mutatja a Renault vezető szerepét az európai elektromosjármű-piacon.

A márka Magyarországon csak 2020-ban két és félszer annyi elektromos autót adott el, mint tavaly egész évben. Az idén már 2,5 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően még nagyobb érdeklődésre számít a forgalmazó a következő időszakban is.

Úttörő az elektromos mobilitás területén Európában 2010 óta

Úttörőként és piacvezetőként a Renault csoport az elektromos járművek széles körű bevezetésén dolgozik. 2020 első felében a Renault márka volumene 40%-kal nőtt, több mint 42 000 eladott járművel. A ZOE értékesítése Európában közel 50%-kal, 37 540 darabra nőtt. Ezek az eredmények az elektromos modellek terén a ZOE számára 16,6%-os piacrészt jelentenek, míg a márkák megoszlásában a Renault 18,3%-os részt ért el az idei év első hét hónapjában Európában.

Hazánkban a Renault Hungária megtartja a modellre nyújtott 1,5 millió forintos kedvezményét, amelyet az állami támogatáson felül biztosított. Ennek is köszönhető, hogy idén két és félszer annyi elektromos autót adott el itthon, mint tavaly egész évben. Az idén már 2,5 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően még nagyobb érdeklődésre számít a forgalmazó a következő időszakban is.

A támogatás mellett itthon a Renault Hungária tovább folytatja a Nagy ZOE Próba nevű egyedi tesztvezetési programját is, amelynek célja, hogy az érdeklődők – szemben a klasszikus rövidtávú kipróbálási lehetőséggel – egy egész hétvégén át használják az autót, és a saját rutinjukhoz és életstílusukhoz illesztve azt, megtapasztalják az elektromobilitás előnyeit. Az érdeklődők választ kaphatnak olyan, az elektromos modellekkel kapcsolatos kérdésekre is mint a töltési lehetőségek vagy a teljesítmény. Ez a hosszútávú tesztelési lehetőség csak a Renault-nál érhető el ilyen feltételekkel.

Renault ZOE, egy igazi sikertörténet

A modell értékesítési számai évről évre növekszenek, ami a városi közlekedést segítő technológiák folyamatos fejlődésének és az ezt hordozó megnyerő külsőnek is köszönhető. Az összes generációt figyelembe véve a ZOE továbbra is piaci viszonyítási pontnak számít a tavaly Európában forgalomba helyezett 48 ezer darabnak köszönhetően. A modell így mára az elektromos mobilitás egyik referencia modellje lett, a Renault Csoport pedig vezető szakértői szerepet tölt be e területen.

Ez a tapasztalat tükröződik a modellben kezdetektől alkalmazott innovációkban, mint például hőszivattyú beépítése a klímához, a gördülési ellenállás csökkentésére kifejlesztett speciális gumiabroncsok, vagy a kinetikus- és fékenergiát visszanyerő rendszer. Alig három évvel a modell bevezetése után a gyártó bemutatta a ZOE-t 41 kWh-os akkumulátorral, amelynek hatótávolsága gyakorlatilag megkétszereződött 300 km-re. A Cameleon töltő számos töltési lehetőséget kínál, az egyszerű háztartási aljzattól a 22 kW-os töltőállomásig, lehetővé téve a járművezetőknek, hogy akár 80 kilométerre elegendő áramot töltsön vissza akár 30 perc alatt is.

Az új ZOE-t 2019 végén mutatták be a hazai piacon, és számos újítást kínál a vezetési kényelem és élmény fokozására. Az új belső tér két nagy képernyővel, egy 10”-os műszerfallal és 9,3”-os navigációs- és multimédia rendszerrel segíti a vezetőt. Az új modellverzió oly módon is segíti az utazást, hogy megmutatja, az útvonalon hol érhetők el töltőállomások, valamint lehetővé teszi a hatótáv és a hátralévő töltési idő valós időben, okostelefonról történő ellenőrzését. Az új 52 kWh-os akkumulátor a lehető legjobb hatótávot nyújtja a 395 km-es WLTP szerinti értékével, míg az új 100 kW (135 LE) R135 motor nagyobb dinamikát biztosít az autópályákon és az autóutakon történő használathoz. A Cameleon töltőn kívül lehetőség van egyenáramú terminálon történő töltésre 50kW teljesítményen, így 30 perc alatt akár 150km-nyi hatótáv is elérhetővé válhat. Az új ZOE ily módon is folytatja sikertörténetét a személyautók és kishaszonjárművek körében vezető elektromos Renault modellek terén.