Tizenöt évvel ezelőtt még minden autótulajdonos boldogan hordta kocsiját a kis garázsok csodákra képes, ezermester szerelőihez, akik olcsón vállalták a javításokat. Ma már legtöbben nagy, világos márkaszervizekbe járnak, ahol az elektronikával teletűzdelt modern személygépkocsikat tartják karban. Ezek az üzemek olyanok, akár egy laboratórium: sok a fény, fehérek a falak, tiszta, foltmentes a padló, a szerelők decens, egységes ruházatban teszik a dolgukat. Hogyan lehetséges ez? Nem használnak már olajat, kenőanyagokat vagy más folyadékokat a műhelyek?

Noha a mai autókban sok feladatot átvettek a kifinomult elektronikai rendszerek, a gépjárművekből továbbra sem hiányoznak a folyadékok – legyen szó akár a fékrendszerben vagy a kormányműben használt hidraulikáról, a motor hűtőrendszeréről vagy a mozgó alkatrészek kenéséről. És a rossz hír az, hogy a javítás során vagy a tömítések sérülése esetén még a legszebb és legtisztább műhelyben is a padlóra folyhat ezeknek a folyadékoknak egy része. 

A folyadékszivárgást nem csak azért kell megelőzni, mert a pocsolyák nem mutatnak jól, hanem azért is, hogy megakadályozzuk a munkahelyi baleseteket. A padlón lévő folyadéktócsa ugyanis komoly veszélyforrás: a dolgozók könnyen elcsúszhatnak. A Mewa német textilszolgáltató – a fenntartható szolgáltatások úttörője – kiváló megoldást nyújt a balesetek megelőzésére és a gépkocsijavító műhelyek padlózatának tisztán tartására. A Mewa Multitex olajfelfogó szőnyegek minden folyadékot képesek magukba szívni. Így a padlózat tiszta marad, miközben a munkavégzés biztonsága jelentősen emelkedik. 

Az olajfelfogó szőnyegeket a Mewa teljes körű szolgáltatása keretében szállítják ki az üzemekbe. A szőnyegeket használat után begyűjtik, kimossák és újra kiviszik a felhasználás helyére. Ez nemcsak a közepes méretű szervizek számára jelent nagy előnyt, amelyek esetében a munkaerő kapacitásának kihasználtsága általában igen magas, hanem a nagy javítócsarnokok és a gépjárműipari üzemek számára is, amelyek a szolgáltatás igénybe vételével hajszálpontosan meg tudják tervezni költségszerkezetüket. 

A szőnyegeket a problematikus helyeken – a berendezések szivárgása vagy az autókból csöpögő folyadékok alá – kell elhelyezni a padlón. A szőnyegek olyan anyagszerkezettel rendelkeznek, amely hihetetlen mennyiségű folyadék felszívására képes. A szűkebb helyeket egyetlen szőnyeg lerakása is megvédi a szivárgástól, nagyobb területekre pedig egymás mellett több szőnyeget is el lehet helyezni. Az anyag – az olajteknőkkel ellentétben – nem merev és szögletes, így könnyebben mozgatható és a padlót sem károsítja.

„Olajfelfogó szőnyegeink külső textilrétege a folyadékot a belső szövetstruktúrába továbbítja, ahol azt a nagy felszívókapacitású mag folyamatosan tárolja” – magyarázza a Mewa Multitex működését Horváth László, a Mewa magyarországi ügyvezetője. Ennek következtében a szőnyeg felszíne viszonylag száraz marad, míg a belső részben található speciális filc a folyadékot belül egyenletesen eloszlatja.

A Mewa olyan vállalat, amely különösen nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatósági elvek betartására. Ezt a filozófiát képezi le a Mewa teljes körű szolgáltatási rendszere, amely igen takarékosan bánik a természeti erőforrásokkal: az energiával, a vízzel. A szőnyegeket környezetbarát módon kimossák, majd újra felhasználják. A többszöri felhasználás révén nem keletkeznek környezetkárosító szeméthegyek.

Mindezen túl, az üzemvezetőknek nem kell a Mewa Multitex szőnyegek beszerzésével és eltávolításával foglalkozniuk: ezeket a teljes körű szolgáltatás keretében közvetlenül a felhasználás helyére, az üzemcsarnokokba vagy a szervizekbe szállítják, majd használat után begyűjtik. Így az ott dolgozó kollégák számára ez nem jelent további feladatot, és egyúttal megoldottak egy fontos problémát is.

MEWA MULTITEXÆ Auffangmatten

Mewa 

A wiesbadeni székhelyű német MEWA Textil-Service AG & Co. Management OHG Európa egyik vezető vállalata az üzemi textíliákkal kapcsolatos teljes körű szolgáltatások területén. Kínálatának legfontosabb részét az ipari és javítóüzemek, valamint kézműves műhelyek számára nyújtott saját gyártású, többször felhasználható törlőkendők, valamint a munka- és munkavédelmi ruházat alkotja. A Mewa B2B szolgáltatásai – amelyek mindegyike tanúsítottan megfelel a vonatkozó minőségi, higiéniai és biztonsági szabványoknak – a termékek rendelkezésre bocsátására, ápolására, javítására, raktározására és logisztikájára terjednek ki. A családi vállalkozás 47 telephelyen 5.700 dolgozóval több mint 200 ezer üzemet szolgál ki a legkülönbözőbb ágazatokban Európában, forgalma 2022-ben 829 millió eurót tett ki. 

A Mewát a fenntartható textilszolgáltatások úttörőjeként 1908-ban alapították. A vállalat stratégiájának fókuszában azóta is következetesen megtalálható a fenntarthatóság gondolata, ezt testesítik meg a vállalat innovatív fejlesztései a termékek, folyamatok és technikai berendezések területén egyaránt. Ügyfélközpontúságáért és erőforrásmenedzsmentjéért a Mewa többször is díjazták.