Az olyan műveletek, mint a fúrás, a marás és a köszörülés, kimagasló teljesítményt és kivételes minőséget garantáló lineáris és forgó mozgási megoldásokat igényelnek. Ezen tényezők miatt bíznak a nagy szerszámgépgyártók az NSK szakértelmében és know-how-jában. A vállalat sikerének alapja ebben a szektorban négy alapvető technológiából fakad: a tribológiából, az anyagtudomány, a szimulációból és a mechatronikából. Az EMO Hannover 2023 (szeptember 18-23.) 7es csarnokának C42, standján a hangsúlyos termékek között szerepelnek majd az NSK legújabb lineáris vezetékei. A vállalat négy alaptechnológiájára épülő lineáris vezetékek biztosítják azt a sebességet és merevséget, ami a megmunkálási műveletek során szükséges a ciklusidővel és pontossággal kapcsolatos szigorú követelmények teljesítéséhez.

Az NSK lineáris vezetékek portfóliójának központi eleme az új, hosszú élettartamú DH/DS sorozat lesz. világelső dinamikus terhelési besorolásnak köszönhetően a DH/DS sorozat több mint kétszer akkora futástávot biztosít, mint a vállalat hagyományos NH/NS lineáris vezetői. A termék a méretcsökkentést is támogatja azzal, hogy kisebb lineáris vezetők használatát is lehetővé teszi. A méretcsökkentés pedig a súlycsökkentés és az energiamegtakarítás kulcsa.

A lineáris vezetékek iránt egyre szigorodnak a megbízhatósági elvárások, ezért az NSK a DH/DS sorozatban a saját fejlesztésű TF „Tough” hőkezelési technológiáját alkalmazta. A TF technológia egy egyedülálló hőkezelés, ami szabályozza az acélban visszamaradt ausztenit mennyiségét, hogy meghosszabbítsa a kifáradási élettartamot.

Ez a szabályozás lágyítja a bemélyedések körvonalait, amik akkor keletkeznek, amikor A gördülőelem idegen anyagot (szennyeződést/részecskéket) présel a futópálya felületébe. Ez csökkenti azokat a területeket, ahol megnövekedhet a feszültség, ezáltal pedig csökkenti a felület kipattogzását és meghosszabbítja a az élettartamot.

Az NSK stand további látványossága a bevált RA sorozatú Hengergörgős vezetékek lesznek, amik amelyek rendkívül porálló tömítésekkel rendelkeznek, megakadályozva a szennyeződések bejutását a kocsi alsó oldaláról, és nagymértékben növelik a megbízhatóságot még kihívást jelentő üzemi körülmények között is. Az ajakos tömítések optimalizált kialakítása és a rendkívül kopásálló anyagok azt eredményezik, hogy az RA sorozatú görgős vezetők hosszú időn keresztül biztosítanak kiváló tömítést. Szennyezett környezetben ezeknek a vezetőknek a élettartama kétszerese a hagyományos termékekének. A fejjel lefelé szerelt vezetőknél legalább négyszer hosszabb élettartam érhető el, ha a V1 tömítést a V1 alsó tömítéssel kombinálják, ami a kocsi teljes alsó felületét lefedi.

Az NSK az EMO-n a lineáris mozgás témáját megtartva a folyamatosan bővülő golyósorsó portfólióját emeli ki, ami a cég következő generációs termékeit foglalja majd magában, például a formagyártásban használt, nagy pontosságú szerszámgépekhez. A kevesebb mozgási hibát és kiiktatva a „második hibajelenséget” biztosító következő generációs golyósorsók csökkentik vagy meg is szüntetik az utólagos csiszolási/polírozási műveletek szükségességét.

A standon többek között megtalálhatók lesznek az NSK alacsony hőmérsékletű golyósorsói is, amelyek körülbelül 45%-kal alacsonyabb súrlódási veszteséggel rendelkeznek, mint a hagyományos rendszerek. Szintén újdonságnak számítanak majd a vállalat szuper-hosszú élettartamú HFT golyósorsói is a nagy terhelésre szánt hajtásrendszerekhez, amik akár kétszer akkora élettartammal rendelkeznek, mint a hagyományos alternatívák.

A kiállított további golyósorsók a következők: S-HTF termékcsalád, ami az NSK szabadalmaztatott Tough Steel technológiáját tartalmazza a nagy terhelés és a szennyeződés elleni küzdelemben; nagy tartósságú golyósorsók speciális futópályakezeléssel, ami minimalizálja a kopást; és a nagy sebességű, alacsony zajszintű, DIN szabványos golyósorsók.

A csapágyak is előkelő helyet foglalnak el a standon, köztük a nagy sebességű, nagy teherbírású ROBUSTDYNA ferde hatásvonalú csapágyak, amik most debütálnak Európában. Ezek az innovatív, új csapágyak tökéletesek a szerszámgépek orsóihoz, és hosszú kifáradási élettartamuknak köszönhetően a nehéz vágásokat és a nagy sebesség elérését is megkönnyítik.

Egy másik új látnivaló a ROBUSTGRD kenőzsír lesz, ami a cég hagyományos termékénél ötször nagyobb összetapadás-állósággal rendelkezik.

További érdekességek közé tartozik az NSK SURSAVE (TSR) csapágykosara ferde hatásvonalú csapágyakhoz, ami alacsonyabb energiafogyasztást, kis NRRO-t (nem megismételhető kifutás) és nagy sebességet biztosít a szerszámgépek orsóin való használat során. A szerszámgép tartozékok sorát különféle NSK szuperprecíziós csapágyak és nagysebességű motorcsapágyak teszik teljessé, ezenkívül a cég a vékony ferde hatásvonalú csapágyait is bemutatja majd.

  • Az új NSK DH/DS sorozat több mint kétszer akkora futástávot biztosít, mint a céghagyományos NH/NS lineáris vezetékei
  • Az NSK S-HTF sorozat a világ első golyósorsós alkalmazása, ami Tough Steeltechnológiát alkalmaz
  • Az NSK nagy tartósságú golyósorsói speciális felületkezelést kapnak a futópályán, ami megakadályozza a kopást
  • Az NSK DIN szabványos golyósorsói biztosítják a méretek és a tűrésosztálymegfelelőségét az európai szerszámgép-alkalmazásokhoz
  • Az NSK új ROBUSTDYNA csapágyai nagyobb csapágygolyókat használnak, amik akár

15%-kal növelik a maximális teherbírást

Az NSK Europe cégről

Az NSK Europe Ltd. a tokiói székhelyű, 1916-ban Japánban alapított és ma világszerte közel 29 882 munkatársat foglalkoztató NSK csapágygyártó európai szervezete. Az ipari és autóipari beszállító termékei és megoldásai bárhol megtalálhatók, ahol mozgásra van szükség. A szinte minden típusú gördülőcsapágyon kívül a cég portfóliójában a szerelt csapágyegységek, a lineáris technológia, a kerékcsapágyegységek, a sebességváltó- és motorcsapágyak, valamint a kormányrendszerek is megtalálhatók. A cég minden üzleti tevékenységében a tökéletességre törekszik. Célja a minőségi vezető szerep elérése saját területén, amit folyamatos fejlesztési munkával, kiváló termékfejlesztéssel, optimalizált gyártási folyamatokkal és ügyfélközpontú szolgáltatási folyamatokkal kíván elérni. A 2022-es pénzügyi évben az NSK Europe Ltd. több mint 4 030 alkalmazottja több mint 893 millió euró árbevételt ért el. www.nskeurope.com