A robotoknak kiegészítőkre van szükségük a hatékony működéshez. De mi a legegyszerűbb módja annak, hogy a perifériákat a gyári hálózatokhoz kapcsolják? A legegyszerűbb módja a HMS Networks használatra kész Anybus termékeinek alkalmazása, ahogyan azt az RSP is megállapította.

A gyárakban működő ipari robotok száma világszerte folyamatosan növekszik. A robotok hatékony használata és a termelékenység maximalizálása érdekében a vállalatok robotperifériákat illesztenek a robotokhoz, amik lehetővé teszik a robotok számára különböző feladatok elvégzését. Az RSP a robotperifériák fejlesztésére, gyártására és telepítésére specializálódott. Amikor az RSP a szerszámcserélők új választékát kezdte el fejleszteni, meg kellett felelniük ügyfeleik elvárásainak, és olyan szerszámcserélőt kellett létrehozniuk, ami képes csatlakozni a gyári hálózatokhoz. A szükséges hálózati technológia fejlesztése azonban már egy bonyolult, az RSP szakértelmén kívül eső feladat. Az RSP mindenki örömére megtalálta a HMS Anybus megoldásait. A HMS segített beágyazni egy Anybus kommunikációs interfészt a szerszámváltóba, ami lehetővé tette a kapcsolatot a gyár hálózatával, így az RSP változatlanul a világelső robotperifériák gyártására összpontosíthat.


Robotrendszer termékek
A Robot System Products (RSP) ipari robotperifériák gyártására specializálódott, amelyeket világszerte használnak az iparban. „Erősségünk az ipari robotikában közel 20 éves munka során szerzett speciális tudásban rejlik – mondta Henrik Hofström, az RSP marketingmenedzsere. – Ez a speciális tudás lehetővé teszi számunkra, hogy robusztus, sokoldalú ipari robotperifériákat készítsünk, amik segítenek a robotok rugalmasságának és termelékenységének növelésében.” Az RSP egyik fő termékcsaládját a szerszámcserélők teszik ki. A robothoz egy szerszámcserélőt csatlakoztatnak, ami lehetővé teszi a robot számára a szerszám gyors és biztonságos cseréjét.

A kihívás
Az intelligens és összekapcsolt ipar követelményei az automatizálási folyamat minden lépését érintik. Tehát, amikor az RSP kifejlesztette a szerszámcserélők új, a kifejezetten nehéz rakományok mozgatására tervezett Moduflex sorozatát, haladniuk kellett a korral, és olyan modern szerszámcserélőt kellett létrehozniuk, ami képes csatlakozni az automatizálási hálózatokhoz.

A szükséges hálózati technológia kifejlesztése azonban nem egyszerű feladat, és nem is ez tette az RSP-t
globális éllovassá. „A robotika szakértői vagyunk, nem pedig az ipari hálózatépítésé – magyarázta Mats Thunell, az RSP vezető mérnöke. – Szeretnénk továbbra is a robotikára összpontosítani, ezért nem akartunk időt és pénzt fektetni egy házon belüli hálózati megoldás kifejlesztésébe, mivel az kívül esik a mi szakterületünkön. Az Anybus képében szerencsére találtunk egy jó megoldást, ami lehetővé teszi mindkét cég számára, hogy arra összpontosítsanak, amiben jók: mi a robotikára, az Anybus pedig a hálózatépítésre.” Mielőtt azonban ismertetnénk a hálózati megoldást, ismerjük meg az RSP követelményeit.

Az RSP hálózati követelményei
A robotok szabadon mozognak a gyáron belül, ezért a perifériáknak a lehető legkompaktabbnak és
vezetékmentesnek kell lenniük. A szerszámcserélő kompakt formájának megőrzése érdekében az RSP a hálózati technológiát inkább a szerszámcserélőbe ágyazta be. Az RSP-nek olyan adatkommunikációs interfészre is szüksége volt, ami a hálózati protokolltól függetlenül bármely gyári rendszerhez ehetővé tette a könnyű és megbízható csatlakozást.


Az Anybus CompactCom-ról

Az Anybus CompactCom minden hálózati követelménynek megfelelt.

Beágyazott kialakítás
A szerszámcserélő kompakt méretének megőrzése és az extra kábelek elkerülése érdekében az RSP az Anybus CompactCom B40-et választotta. Az Anybus CompactCom B40-et a szerszámcserélő nyomtatott áramköri lapjához (NYÁK) csatlakoztatták.


Bármilyen hálózatra csatlakozik

Létezik egy CompactCom minden nagyobb terepibuszhoz vagy ipari Ethernethez, és bármely CompactCom könnyen cserélhető egy másik CompactCom-ra, ami lehetővé teszi az RSP számára, hogy a hálózati protokolltól függetlenül bármilyen gyári rendszerhez csatlakozzon. Ahogy Henrik megjegyezte, ez új piacokra való terjeszkedés lehetőségét nyitja meg: „a PROFINET-tel kezdtük, de új piacokat is megcélozhatunk, mivel minden nagyobb hálózathoz létezik Anybus CompactCom.”


Egyszerű és megbízható
Az Anybus CompactCom használatra kész és könnyen telepíthető, csökkentve az új termékek piacra kerülésének idejét. A díjnyertes Anybus NP40 ipari hálózati processzor biztosítja, hogy a CompactCom az igényes teljesítmény-, megbízhatóság- és biztonsági követelményeknek is megfeleljen. „Nem tudtuk volna ilyen egyszerűen kifejleszteni a Moduflex sorozatot az Anybus CompactCom nélkül – foglalta össze Henrik Hofström. – Az Anybus CompactCom egy nagyszerű termék. Megbízható ipari hálózati kommunikációt biztosít, és könnyen használható.”

További információ: www.anybus.com, vagy www.robotsystemproducts.com

A HMS Networks AB (publ) az ipari információs és kommunikációs technológiák (ipari ICT) piacvezető szolgáltatója. A HMS Anybus®, Ixxat®, Ewon® és Intesis® márkanév alatt fejleszt és gyárt termékeket. A fejlesztés a halmstadi cégközpontban, valamint Ravensburgban, Nivellesben, Igualadában, Wetzlarban, Buchenben, Delftben és Bilbaóban zajlik. A helyi értékesítést és támogatást Németországban, az Egyesült Államokban, Japánban, Kínában, Szingapúrban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Hollandiában, Indiában, az Egyesült Királyságban, Svédországban, Dél-Koreában és az Egyesült Arab Emírségekben található fiókirodák, valamint a forgalmazók, illetve a disztribútorok és partnerek világméretű
hálózatán keresztül bonyolítják le. A több mint 750 embert foglalkoztató HMS2021-ben 1972 millió SEK árbevételt ért el. A HMS-t a stockholmi NASDAQ OMX Large Cap, Informatika kategóriában jegyzik.