A ZalaZone szomszédságában a jövő autóit fejleszti majd a vállalat

  • A Bosch közel 10 millió eurót fordít az új kutatás-fejlesztési lokáció létrehozására Zalaegerszegen
  • Új munkahelyek jönnek létre az elektromos és önvezető autózás fejlesztésére
  • A ZalaZone melletti helyszínen a jövő autóipari technológiáit fejlesztik és tesztelik majd

Zalaegerszeg – Tovább erősíti magyarországi jelenlétét és kutatás-fejlesztési tevékenységét a Bosch csoport. A vállalat a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályához közvetlenül kapcsolódó területen hoz létre egy mérnöki fejlesztő és tesztelő lokációt. A létesítményben a jövő autóiparát meghatározó technológiákat, többek között elektromos és önvezető járműveket tesztelnek, fejlesztenek majd. A Bosch mintegy 10 millió eurós beruházását a tervek szerint 2024-től kezdik el használni, és 2025 végéig készül el teljesen.

„Magyarország hosszú évek óta stratégiai jelentőségű helyszíne a Bosch csoport szerteágazó kutatás-fejlesztési tevékenységének. Fontos célkitűzésünk, hogy országosan egyre több helyszínen hozzunk létre magas színvonalú, kutatófejlesztő és tesztelő lokációkat” – mondta Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. A Bosch új zalaegerszegi komplexuma olyan stratégiailag fontos területek fejlesztéséhez járul majd hozzá, mint az autóipar, az elektromobilitás, az önvezető autózás, valamint a mesterséges intelligencia alapú technológiák.

Tovább bővül a Bosch tesztelési és fejlesztői kapacitása

Jelenleg Magyarországon közel négyezer Bosch munkatárs dolgozik a jövőt meghatározó technológiák kutatásán és fejlesztésén. A vállalat Budapesti Fejlesztési Központja az elmúlt években a Bosch egyik zászlóshajójává vált, és mára megkerülhetetlen a nemzetközi autóipar vérkeringésében. A Bosch a főváros mellett miskolci és maklári telephelyein is végez K+F tevékenységet, jelenleg a vállalat minden ötödik munkavállalója innovációval foglalkozik. Az új, zalaegerszegi létesítménnyel a vállalat tovább növeli a fejlesztési és tesztelési kapacitását. Az ország egyik legszínvonalasabb tesztpályája, a zalaegerszegi ZalaZone szomszédságába tervezett Bosch lokáció fókuszában a vezetéstámogató rendszerekhez, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztések és tesztelések állnak majd. Ezek közé tartozik például a radar- és kamera-alapú rendszerek kivitelezése vagy a LIDAR elvén működő távolságmeghatározás, amely lézer alapú távérzékelésre szolgál.

Az új lokáción dolgozó szakemberek az elektromos és önvezető járművekhez kapcsolódó munkájuk során részt vesznek az autóipari elektronika, a vezetéstámogató rendszerek, a műszerfalak, a kormányvezérlő rendszerek, az elektromos motorok és az ABS-rendszerek fejlesztésében és tesztelésében is.

Az új munkahelyek létrehozása mellett a vállalatnak fontos célja együttműködni a ZalaZone vonzáskörzetében megjelenő egyetemi ökoszisztémával is. A Bosch minél több egyetemi hallgatót szeretne bevonni az új helyszínen zajló munkába és megismertetni velük a modern ipari környezetet és tevékenységeket.

 

Világszínvonalú műhely és műszerek segítik a tesztelést

A Bosch új helyszínének a ZalaZone mellett elhelyezkedő 10 ezer négyzetméteres telek ad majd otthont, amelyen egy 2000 négyzetméteres irodaépületet, valamint egy 1500 négyzetméteres műhelyt alakítanak ki. Utóbbit a többi között nyolc tesztautószerelő-állomással, valamint diagnosztikai műszerekkel szerelik fel, és alkalmas lesz mind a belsőégésű-, mind az elektromos motorral szerelt autók tesztelésére.

A Bosch tervei szerint az új lokációnak otthont adó épületeket 2023 végén adják át, a teljes beruházás 2025-ben készül el. A beruházást a magyar kormány támogatja.

 

 www.bosch.hu