Mivel a kereslet folyamatosan növekszik, a gyártásnak masszív és megbízható hajtástechnikára kell támaszkodnia az ipar jövőjének megalapozásához. Marcus Schneck, a norelem ügyvezető igazgatója elmagyarázza, hogy a mérnököknek és üzemi menedzsereknek gondoskodni kell arról, hogy hajtástechnikáik célszerűek legyenek, mivel a feldolgozóipar az intelligensebb, zöldebb és hatékonyabb termelés felé mozdul el.

Az ipari rendszerek működése világszerte a hajtóművektől és a motoroktól függ. A hajtóművek gondoskodnak arról és menedzselik, hogy a motor a legkevesebb elektromos energiát fogyassza. A hajtástechnikák a nyomaték és a fordulatszám szabályozásával folyamatvezérlést és hatékonyságot biztosítanak a világ minden táján az ipari környezetekben megtalálható rendszerek, például ventilátorok, kompresszorok, szivattyúk és szállítószalagok számára. A hatékony hajtástechnikák iránti igény egyre nő, ahogy az automatizálás egyre hangsúlyosabbá válik.

Az üzemeltetők az energiaátviteli folyamatok optimalizálásával az alacsonyabb energiafelhasználásból és így alacsonyabb működési költségekből profitálhatnak. A nagyobb pontosság és nagyobb termelékenység érdekében a piacon rendelkezésre álló számos rendszer és opció miatt elengedhetetlen a megfelelő típusú berendezés specifikálása.

A megfelelő hajtásrendszer kiválasztása

A feladatnak megfelelő hajtásrendszer megválasztásakor a mérnököknek figyelembe kell venniük az egyes technológiák által biztosított legfontosabb előnyöket:

Lánchajtások – egy lánchajtás lánckerekekből, és görgősláncból áll, egyes alkalmazások esetében láncfeszítőkkel és -terelőkkel kiegészítve. Ez számít a legérzéketlenebb és legtartósabb rendszernek. norelem lánckerékhajtásait a DIN / ISO 606 szabvány szerint gyártják.

A fogazat mart és edzett, a reteszhorony pontosan fogcsúcshoz van igazítva. Ez a választás nagyon előnyös azon mérnökök számára, akik jelentős teljesítményátvitelű, rövid tengelytávolságú, alacsony karbantartási igényű hajtásrendszert szeretnének létrehozni. Az alternatívaként választható rozsdamentes acél lánckerekek révén a hajtástípus az élelmiszeriparban is gyakori választás.

Fogasszíj-hajtások – A fogasszíj-rendszerek egy fogasszíjból és két vagy több fogasszíj-tárcsából vannak összeállítva. A fogasszíj-rendszerek számos előnnyel bírnak. A fogasszíj-rendszerek nagy  teljesítményt nagy gyorsulással tudnak átvinni, miközben pontos pozicionálást biztosítanak és garantálják az állandó futási sebességet.

Ha a rendszert helyesen telepítik, és az adott célnak megfelelő elemekkel szerelik, a fogasszíjhajtás energiatakarékos, csendes és pontos lesz – szükség esetén nagy gyorsulási értékeket is lehetővé téve. Ennek köszönhetően a rendszer jól alkalmazható a gépipari ágazatokban, például az autó- és a repülőgépiparban.

Fogaskerekek, fogaslécek és kúpkerekek – a fogaskerék-hajtóművek a gépiparban is gyakoriak, lehetővé téve a szükséges nyomatékok átvitelét egyik tengelyről a másikra, mindezt kompakt és egyszerű kialakításban. Az egyes fogaskerekek egyszerű cseréjével megváltoztatható a forgatónyomaték és a fordulatszám áttétel, ami növeli a rendszer rugalmasságát.

A lánckerékhajtásokhoz hasonlóan a fogaskerekek is kevés karbantartást igényelnek, és rövid távolságokon nagy nyomatékot képesek átvinni, mindezt csúszásmentes, kompakt kivitelben.

Csigahajtóművek / Csigahajtómű-készletek – a találó «csiga» elnevezés egy vagy több csavarmenettel ellátott tengelyre utal, melyet egy (ferde fogazású) csigakerékhez csatlakoztatnak, és így alkotják együttesen a csigahajtóművet. A csiga és a csigakerék tengelyei egymáshoz képest 90°-os szöget zárnak be, és nagy áttétellel alacsony forgási sebességet hoznak létre.

norelem csigahajtómű-készletei nagy sebesség és nyomaték mellett is képesek folyamatos üzemre, a rendszer természetesen felépítésének köszönhetően rugalmas megoldás. Érdemes azonban megjegyezni, hogy mivel a hajtásban a forgó mozgás mellett csúszó elmozdulás is jelen van, a hatásfok gyakran nem olyan magas, mint más hajtásrendszerek esetében.

A megfelelő hajtástechnikai rendszer telepítésének előnyei

A célnak megfelelő hajtástechnika számos előnnyel jár – minden rendszerrel egyedi tulajdonságokat adunk az adott alkalmazásnak.

Például, míg a lánckerék- és fogaskerekes hajtások alacsony karbantartási igényei leginkább a gépiparban előnyösek, addig a fogasszíjas hajtások a precíziós folyamatszabályozást és a magas termelési volument igénylő alkalmazásokhoz illeszkednek jobban.

Ugyan így a rozsdamentes acél gépelemek jobban szolgálják azokat az alkalmazásokat, ahol fontos a higiénia – például az egészség- vagy élelmiszeripar.

A megfelelő rendszer kiválasztásával a mérnökök olyan hajtást választhatnak, amely megfelel a célnak és növeli a termelési hatékonyságot. Ha a megfelelő rendszert integrálják a folyamatokba, akkor a gyártók egyszerre profitálhatnak az optimális erőátvitelből, a kopás és a karbantartási igények csökkenéséből, a rendszer hosszabb élettartamából és az állandó áttételi arányokból.

Hosszú távon a finomhangolt hajtásrendszerek nemcsak optimális hatékonyságot és teljesítményt nyújtanak, hanem a rendszer működéséhez szükséges energiát is csökkentik. Ez a működési költségek, sőt a vállalatok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez is hozzájárul, ami komoly érv mindazon gyártók számára, melyek cselekedni szeretnének a világ kormányai által meghatározott környezetvédelmi célok elérése érdekében.

A jövő technológiáinak integrálása

Előretekintve a kereslet várhatóan tovább növekszik majd, és mivel a gyártók magasabb gyártási volumeneket céloznak meg, a folyamatok automatizálása kritikus fontosságúnak bizonyul az elkövetkező években.

A hajtástechnika már nem pusztán mechanikai folyamat; norelem hajtástechnikai rendszerei könnyen integrálhatók digitális interfészekkel együtt. A sikeres megvalósítással a digitális interfészek több információt szolgáltatnak az egyes alkalmazások teljesítményéről, a hibaelhárításról, illetve az egyedi hatékonyságnövelő megoldásokról.

Ez viszont számos lehetőséget nyit meg a hajtástechnikai rendszerek továbbfejlesztésére. A gyártósoron belüli potenciális hibák korai észlelésére szolgáló érzékelőkkel a vállalatok elkerülhetik a megelőzhető meghibásodások miatti előre nem látható gyártási leállásokat. A kevesebb nem tervezett leállás révén az optimálistól való eltérések és a felmerülő kockázatok gyorsan kezelhetők a gyártás áteresztőképességének csökkenése nélkül.

Míg a hajtástechnikai gépelemeket arra tervezték, hogy ellenálljanak a hosszabb használatnak, a rendszer időszakos ellenőrzését biztosító automatikus karbantartási jelzések sokat segítenek a rendszer élettartamának növelésében.

Ki kell emelni, hogy a gyártás során az adatok gyűjtésével és rögzítésével a gyártók tovább optimalizálhatják rendszereiket a hatékonyság további javítása érdekében. Ezt úgy lehet elérni, hogy elemezzük a hatékonyságot csökkentő fő területeket, például az átalakításokat, a minőségellenőrzési és a karbantartási időszakokat, amelyek az adatvezérelt elemzés segítségével javítják a hajtásrendszer képességeit.

Vezető iparágak világszerte

A hajtástechnika az elkövetkező években is kulcsfontosságú szerepet fog játszani, és a mérnököknek gondoskodniuk kell arról, hogy a rendszer megfeleljen a rendeltetésének. A hajtásrendszerek teljes kínálatával norelem tanácsokat és útmutatást nyújt azoknak az ügyfeleknek, akik bizonytalanok, melyik rendszer felel meg leginkább az igényeiknek. norelem hajtástechnikai gépelem választékának megismerésével a mérnökök az összes releváns gépelemet megtalálják norelem mindenre kiterjedő THE BIG GREEN BOOK katalógusában.

www.norelem.hu