A Bécsi Műszaki Egyetemen folyó diplomamunka projektet támogatva norelem egy sor olyan gépelemet biztosított a hallgatók számára, amelyek lehetővé tették ötleteik megvalósítását.

Az egyetem hallgatói a kávékészítéssel kapcsolatos technikai folyamatok minél részletesebb megjelenítésére törekedve egy korszerű kávégépet építettek «kávégép 2.0» néven. 

A két fő részből álló gép a kávébab pörkölési és extrakciós folyamatát mutatná be. A pörkölési szakaszon belül a zöld kávébabot folyadékágyas hőcserélőben pörkölik meg, ami egy ciklonkamra és egy hőcserélő révén választja le a pelyvát. Az extrakciós rész pedig egy darálóból, egy merülő fűtőtesttel ellátott fűtőtartályból, egy kiegyenlítő tartályból és egy szűrőberendezésből áll.

A folyamat a zöld kávébab szállítócsigával történő adagolásával kezdődik. A babot ezután a folyadékágyas reaktorban pörkölik meg ventilátor és légfűtés segítségével. A bab pörkölése közben a tartályból vizet pumpálnak a reaktor hőcserélő csövébe, hogy előmelegítsék azt. A megpörkölt kávébabot lift segítségével juttatják a darálóba, ahol azt kávéporrá őrlik. Az előmelegített vizet a fűtőtartályban tovább melegítik, és egy szórófej révén permetezik rá az őrölt kávéra. Végezetül a szuszpenziót leszűrik és iható kávét kapnak.

A projekt megvalósításához norelem különféle gépelemeket biztosított, értve ide a fékezhető ipari kerekeket és a robusztus csőfogantyúkat, amik a gép egyszerű mozgatására és felállítására szolgálnak. A folyadékágyas reaktor összeszereléséhez hengeresfejű csavarokat és egyéb szabványos gépelemeket is használtak.

A kávébab őrlőbe juttatásához fogasszíjtengelyt és léptetőmotort használtak, a fogasszíjtengely befogására és a fogasszíj megfeszítésére pedig egy csapágyházat alkalmaztak.

norelem karbantartást nem igénylő csapágyházakat és léptetőmotorral vezérelt precíziós tengelyt is szállított a teherhordó forgólemez megtámasztására, amin az elkészült kávét szolgálták fel. Végezetül pedig gumibakokat használtak a rezgések minimalizálására, míg a rendszer a szennyeződéstől, portól és kávékiömlésektől való védelmét takaróprofilokkal oldották meg.

Ez a projekt csak egy a norelem által támogatott diákprojektek hosszú listáján. A fiatal tehetségek szponzorálásával nemcsak norelem ACADEMY egyik kulcsfontosságú üzleti víziója valósul meg, hanem norelem egyik tágabb célja is teljesül, nevezetesen a feldolgozóipar minden területének előremozdítása.

norelem ACADEMY emellett abban is elkötelezett, hogy hogy különféle képzési programokkal segítse a mérnököket karrierjük során. Ezek közé tartoznak az általánosan használt gépelemekkel kapcsolatos ismeretek átadása és a műszaki képzések biztosítása különféle tervezési témákban. norelem ACADEMY nagy jelentőséget tulajdonít az oktatási és hallgatói projektek támogatásának, ezért ingyenes anyagokat és hasznos műszaki útmutatást tesz elérhetővé saját szakértői csapatától.

További információért  kérjük, látogasson el a norelem.hu oldalra

A norelem cégről

norelem a szabványos gépelemek és gépépítő elemek vezető gyártója és beszállítója a gépiparban. A vállalat több mint 70,000 normáliát, kezelőelemet és automatizálási komponenst kínál az általános gépipar számára. norelem gépelemeinek 98 százaléka raktárról kapható, a termékekhez pedig helyszíni műszaki támogatás is rendelkezésre áll.