Új megoldások a gépgyártásban

 

Változásra van szükség, hogy sikeresen megküzdjünk az egyre erősödő versenytárs- és költségnyomással. A gépek és rendszerek villamos szerelésekor vannak megoldási utak, amik újradefiniálják az áram-, jel- és adatátvitelt és ezzel minimálisra csökkentik a költségnyomást, mintegy kieresztve a gőzt.

Helyproblémák a kapcsolószekrényben, éveken át egyre csak növő kivitelezési és gépkoncepciók, amelyek nem igazán járulnak hozzá a gazdaságos termeléshez és a sok különálló, egymással nem összehangolt komponens miatti nagyobb kábelezési és üzembe helyezési ráfordítás, mindannyiunk számára ismerős problémák. A gépgyártásnak ezért új megoldásokra van szüksége. Szigetmegoldások helyett teljes körű automatizálási rendszerek kellenek.

 

Gazdaságosan rendszerben

A Müncheni Műszaki Egyetem DESINA vizsgálati projektjében szisztematikusan vizsgáltak meg decentrális és klasszikus telepítési koncepciókat és az azokból fakadó megtakarítási potenciálokat. Az eredmény felráz: decentrális automatizálási koncepcióval ill. szisztematikus telepítési technika alkalmazásával a költségeknek akár 30%-a megtakarítható.

Csak élni kell a lehetőséggel! A Murrelektronik az automatizálás-technika specialistájaként naponta ezzel a témával foglalkozik és a telepítési megoldásaival jelentős költségmegtakarításokat biztosít. Az automatizálási rendszerek meggyőző előnye kompakt kialakításuk és optimális diagnosztikai lehetőségeik, amelyek lerövidítik az átfutási időt a tervezőasztaltól az üzembe helyezésig – ezeknek köszönhetően minden területen kihasználhatók a szinergiák és folyamattakarékosság érhető el.

A gépek és rendszerek telepítési technikája az értékteremtési lánc minden pontján javítható. Már a gépkoncepció kidolgozásának kezdetén, például a műszaki tervezéskor, fontos a megfelelő utat választani. Ezen a ponton olyan döntéseket kell meghozni, mint pl. az áram, adatok és jelek útjának definiálása, hiszen már a tervezési szakaszban eldől a gépköltségek 70%-a.

 

Műszaki tervezés

A műszaki tervezés során határozzák meg a telepítési koncepciót. Ezzel lényeges elemeiben meghatározzák a következő folyamatokat. A gépek és rendszerek gazdaságosságának jelentős része már itt eldől.

 

Üzembe helyezés

Az IO-rendszerek decentralizálásával folyamatosan lehetővé válik a rendszer részeinek üzembe helyezése. Ezzel lerövidül a használatbavételi idő. A modulárisan felépülő diagnosztikai rendszer lecsökkenti a hibakeresésre fordítandó munkát.

 

Telepítés

A telepítési technika alapelve a decentrális, racionális és hibamentes telepítés. Szabványos dugós csatlakozók segítségével rengeteg idő takarítható meg. Ehhez jön még az alacsonyabb meghibásodási ráta. Bedugva, hogy máshogy?

 

Termelés

A decentrális telepítési technikával kevesebb helyre van szükség, ezzel értékes termelési terület szabadul fel. A tűpontos diagnosztika információkkal a gépek rendelkezésre állása új dimenziókba ill. szintekre emelkedik. Az IoT-csatlakozások lehetősége a termelékenység új potenciálját nyitja meg.

A Murrelektronik jövőbe mutató gépeket és rendszereket dolgoz ki, legyen szó új koncepciókról vagy modernizálási ötletekről. A technika iránt rajongó vállalatként beazonosítjuk a telepítési technikában rejlő költségcsapdákat és méretre szabott rendszermegoldásokat dolgozunk ki. A Murrelektronik jelszava: rendszertechnikával még hatékonyabban

 

Murrelektronik