A konzorcium egy olyan új együttműködési formát testesít meg az akkumulátor értékláncban, amelynek célja az erőforrások tartalékolása, a szén-dioxid kibocsátás csökkentése és az értékteremtés.

Brüsszel és Párizs, 2021. március 18. A gépjárműgyártás egyik legjelentősebb piaci szereplője, a Groupe Renault, a világ vezető erőforrás gazdálkodással foglalkozó szereplője, a Veolia, valamint a világ vezető tudományos cége, a Solvay, ma gazdasági együttműködést jelentett be az elektromos gépjármű akkumulátorok zártláncú újrahasznosítására Európában.

A Veolia és Solvay által 2020 szeptemberében létrehozott konzorcium tovább erősödött a Groupe Renault elektromos gépjárművek akkumulátorainak terén szerzett úttörő szakértelmével, ami kiegészíti a Solvay akkumulátorok alapjául szolgáló fémek kémiai úton történő kivonásában szerzett szakértelmét, valamint a Veolia lítium-ion akkumulátorok szétszerelésében és hidrometallurgiai eljárással történő újrahasznosításában szerzett 10 éves tapasztalatát.

Míg 2020-ban 10 millió körül alakult a futó elektromos gépjárművek száma, becslések szerint ez a mennyiség 2030-ra átlépheti a 100 milliós határt is, így az akkumulátor alapanyagokokhoz való stabil és felelős hozzáférés stratégiai fontosságú kihívást jelent.

Ennek értelmében a három partner célja egy a stratégiai akkumulátor alapanyagok, mint a kobalt, a nikkel és a lítium számára biztonságos és fenntartható ellátási lánc kiépítése. A vállalatok tervei szerint ezt a célt úgy érik el, hogy az értéklánc minden egyes szakaszában kiaknázzák szakértelmüket – az elektromos járművek elhasználódott akkumulátorainak begyűjtésétől kezdve, azok szétszereléséig, a fém kitermeléséig és a tisztításig. A konzorcium tagjai fejlesztik továbbá a már létező mechanikus és hidrometallurgiai akkumulátor-újrahasznosítási folyamatokat is. A Solvay és a Veolia közös innovatív technológiája révén a korábban csak kohászati célokra alkalmas formában kinyert stratégiai fémeket kivonják és magas tisztaságú fémekké alakítják, amelyek így készen állnak arra, hogy új akkumulátorokban kerüljenek felhasználásra, ezáltal csökkentve a jövőbeni elektromos gépjárművek akkumulátor-előállításának környezeti lábnyomát.

A három partneri vállalat már egy aktív kísérleti szakaszba lépett, amely során egy olyan kísérleti üzemet állítanak fel Franciaországban, ami képes a használt akkumulátor fémek kivonására és tisztítására.

Luca de Meo, a Groupe Renault vezérigazgatója elmondta: “A Renault Csoport holisztikus megközelítést alkalmaz az akkumulátorok élettartamára vonatkozóan: egyrészt javítja az új akkumulátorokat, hogy meghosszabbítsa élettartamukat, másrészt fejleszti az energiatároláshoz szükséges megoldásokat, és egy új rendszert állít fel az akkumulátorok gyűjtésére és újrahasznosítására. Büszkék vagyunk arra, hogy ma megerősíthetjük elkötelezettségünket az akkumulátorok újrahasznosítása iránt azáltal, hogy egyesítjük erőinket a Veoliával és a Solvay-jel. Célunk innovatív és alacsony szén-dioxid-kibocsátású akkumulátor-újrahasznosítási megoldások bevezetése, hogy utat törjünk a stratégiai akkumulátor-anyagok fenntartható beszerzéséhez, hiszen az elektromos mobilitás folyamatosan növekszik. Együtt kihasználjuk erős jelenlétünket a teljes elektromos gépjármű értékláncban Európában, így versenyképes helyet foglalhatunk el az akkumulátorok piacán, és az alaptevékenységünkön túl is értéket teremthetünk.”

Antoine Frérot a Veolia vezérigazgatója folytatta: “Tekintettel a világ előtt álló környezeti problémák nagyságára, sürgető szükség van az ökológiai átalakításra. Azzal, hogy a Groupe Renault csatlakozott a Veolia és a Solvay konzorciumához, együtt egy újabb lépést teszünk a zártláncú megoldások felé a természeti erőforrások megőrzése érdekében. Ez jól illusztrálja, hogy ha a vállalatok összefognak, olyan új megoldásokat tudnak megvalósítani, amelyek gazdaságunkra és környezetünkre is pozitívan hatással vannak.” 

Ilham Kadri, a Solvay Csoport vezérigazgatója hozzátette: “Ez a konzorcium remek példa az olyan partnerségre, amely révén a körforgásos gazdaság megvalósul az akkumulátor fémek esetében. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Groupe Renault csatlakozik a konzorciumhoz, és stratégiai partnerként kiegészíti és egyben teljessé teszi láncunkat, hiszen alapanyagot szolgáltat az újrahasznosításához és a tisztított fémek akkumulátorokban történő újbóli alkalmazásához. Ez a projekt jól példázza, hogyan valósítjuk meg a Solvay One Planet fenntarthatósági tervünket, amelynek célja, hogy 2030-ra a körforgásos gazdaságban megtermelt bevételeink megduplázódjanak.”

 

A Groupe Renault-ról

A Groupe Renault élen jár a mobilitásban, amely újra felfedezi önmagát.

A Nissan és a Mitsubishi Motors szövetségével, valamint az elektrifikáció terén szerzett egyedülálló szakértelmével felvértezve a Groupe Renault 5 márkát egyesít – a Renault, a Dacia, a LADA, az Alpine és a Mobilize -, amelyek fenntartható és innovatív mobilitási megoldásokat kínálnak ügyfeleinek. A több mint 130 országban alapított vállalat jelenleg több mint 180 000 embert foglalkoztat, és 2020-ban 2,95 millió járművet adott el.

A Groupe Renault készen áll a kihívásokra mind a közúton, mind a versenypályán, és ambiciózus, értéket teremtő átalakulás mellett kötelezte el magát. Ennek középpontjában új technológiák és szolgáltatások kialakítása, valamint még versenyképesebb, kiegyensúlyozottabb és elektrifikált járművek új választéka áll. A környezeti kihívásokkal összhangban a Groupe Renault célja, hogy 2050-re elérje a karbonsemlegességet Európában.

 

A Veolia-ról

A Veolia csoport világelső az optimalizált erőforrás-gazdálkodás terén. Világszerte közel 179 000 alkalmazottal rendelkezik a Csoport, víz-, hulladék- és energiagazdálkodási megoldások tervezésével és biztosításával foglalkozik, amelyek hozzájárulnak a közösségek és az ipar fenntartható fejlődéséhez. Három egymást kiegészítő üzleti tevékenységével a Veolia elősegíti az erőforrásokhoz való hozzáférés fejlesztését, a rendelkezésre álló erőforrások megőrzését és azok újra feltöltését. 2019-ben a Veolia csoport 98 millió embert látott el ivóvízzel és 67 millió embert szennyvízszolgáltatással, közel 45 millió megawattóra energiát termelt és 50 millió tonna hulladékot kezelt világszerte. A Veolia Environnement (a párizsi Euronext tőzsdén: VIE) 27,189 milliárd euró (29,9 milliárd USD) konszolidált árbevételt ért el 2019-ben.

 

A Solvay-ről

A Solvay egy olyan tudományos vállalat, amelynek technológiái a mindennapi élet számos aspektusára előnyösen hatnak. A 64 országban több mint 23 000 alkalmazottal rendelkező Solvay összekapcsolja az embereket, ötleteket és elemeket a fejlődés újradefiniálásához. A Csoport mindenki számára fenntartható, közös értéket kíván teremteni a Solvay One Planet terve révén, amelynek három fő pillére az éghajlat védelme, az erőforrások megőrzése és a jobb élet előmozdítása. A csoport innovatív megoldásai hozzájárulnak a biztonságosabb, tisztább és fenntarthatóbb termékekhez, amelyek az otthonokban, az élelmiszer- és fogyasztási cikkekben, repülőgépekben, autókban, akkumulátorokban, intelligens eszközökben, egészségügyi alkalmazásokban, a víz- és a légtisztító rendszerekben is megtalálhatók. Az 1863-ban alapított Solvay ma tevékenységeinek döntő többségében a világ három legjelentősebb vállalata közé tartozik, és 2020-ban 9 milliárd euró nettó árbevételt ért el. A Solvay a párizsi Euronext tőzsdén SOLB rövidítéssel szerepel, míg az Egyesült Államokban a Level I. ADR program keretében kereskednek részvényeivel (SOLVY rövidítéssel). További információ: www.solvay.com.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük