MEWA ipari törlőkendőrendszer: a digitalizáció javítja a minőségi színvonalat és növeli az ügyfélelégedettséget

45 telephelyéről egész Európában több mint 190 ezer ügyfelet lát el többször felhasználható üzemi textíliákkal a MEWA német textilszolgáltató. Teljes körű szolgáltatás keretében ügyfeleinek nemcsak a vállalat saját szövödéjében készült törlőkendőket, hanem munka- és védőruházatot, valamint kiegészítő termékeket is nyújt. Az innovatív családi vállalkozás tíz éve kezdte meg munkafolyamatai digitalizálását. Hogyan hat ez a digitális átállás a MEWA ipari törlőkendőrendszerére, és hogyan profitálnak ebből a cég ügyfelei?

Budapest, 2020. december 4. – „Begyűjtjük, kimossuk, kiszállítjuk” – ez az egyszerű képlet a Magyarországon elsősorban teljes körű ipari törlőkendő-szolgáltatásáról ismert MEWA üzleti modelljének alapja. 2011-ben, amikor új berendezést állítottak üzembe a törlőkendők feldolgozására Észak-Németországban, eldöntötték, hogy üzemi folyamataikat következetesen digitalizálják mind a felhasználók, mind a folyamatirányítók, mind pedig a menedzsment oldalán. „Kezdettől fogva teljes koncepcióban gondolkodtunk: az eljárások műszaki megvalósításától az energiamenedzsmenten át a termelési mellékfolyamatokig, mint például a tisztavíz előkészítése vagy a szennyvíz tisztítása. Célunk az, hogy 2024-ig minden folyamatot és berendezést digitalizáljunk, amennyire csak lehet” – mondja erről Horváth László, a MEWA magyarországi ügyvezetője.

A MEWA textilszolgáltató berendezései és üzemi folyamatai digitalizálásával élen jár az ágazatban (Fotó: MEWA)


Az ipari törlőkendőrendszer minőségi és szolgáltatási színvonala egységes egész Európában

A többször felhasználható törlőkendőkre épülő rendszer leveszi a terhet az iparvállalatok és a kisüzemi műhelyek válláról egyaránt. A használt törlőkendőket rendszeres időközönként begyűjtik, az érvényes normáknak megfelelően kimossák, és alapos minőségellenőrzés után újra kiszállítják az ügyfeleknek. A digitalizáció révén az egész folyamat tökéletesen átlátható, vezényelhető. Így a MEWA törlőkendői mindig formában maradnak és száz százalékosan teljesítenek.

Többlépcsős, komplex ellenőrző mechanizmus garantálja, hogy az ügyfeleknek átadott minden egyes törlőkendő teljesíti a legmagasabb szintű minőségi elvárásokat. Mosás után a kendőket először szemrevételezéssel vizsgálják át: tiszták-e, nincsenek-e elszakadva, kilyukadva, kirojtosodva vagy elkopva. Ezután lép színre a számítógép-vezérelte ellenőrzés: a törlőkendőket ugyanis lemérik. A kendők eredetileg pontosan ugyanolyan súlyúak, ám az idők folyamán elkopva veszíthetnek tömegükből. Ha netán nehezebbek, az viszont arra utal, hogy szennyeződések, például olajmaradványok, fémforgácsok vagy festékdarabok maradtak az anyagban. A túl könnyű kendőket kiselejtezik, a túl nehezeket pedig visszaküldik a mosásba. Detektorok jelzik, ha a textíliában fémmaradvány van jelen: az ilyen kendők ugyancsak mennek a selejtbe.

A folyamatok legfontosabb mérőszámai digitális műszerfalakon jelennek meg – a tervek szerint ilyeneket állítanak majd üzembe minden MEWA telephelyen. Ezek segítségével lehet nyomon követni az erőforrások felhasználását és növelni a berendezések hatékonyságát. „A digitális technológia segítségével ellenőrizzük a gépek kihasználtságát, a folyamatok stabilitását és termelékenységünket. Mindez segít abban, hogy ügyfeleinknek egész Európában ugyanazt a minőségi és szolgáltatási színvonalat nyújtsuk” – emeli ki Horváth László.

 

Automatikus mosóberendezések a MEWA törlőkendő-üzemeiben

A folyamatok digitalizációját jól illusztrálja a franciaországi Avermes MEWA üzemének példája. Itt 2019-ben állítottak szolgálatba egy harmadik mosóberendezést, amely már automatikusan továbbítja a törlőkendőket tároló, korábban kézzel mozgatott biztonsági edényeket, az úgynevezett SaCon-okat. „Legmodernebb mosóberendezésünk első osztályú törlőkendőket garantál ügyfeleinknek. A technológia révén a tárolóedények döntő hányadát emberi erő igénybe vétele nélkül mozgatjuk. Ez jelentősen javítja a dolgozók munkaergonómiai feltételeit és növeli a biztonságot” – húzza alá Christoph Sporrer, a franciaországi MEWA műszaki ügyvezetője.

Középtávon valamennyi MEWA mosóüzemben olyan automatikus berendezéseket állítanak majd be, amelyek a biztonsági tárolóedényeket is megtisztítják.

 

MEWA Management

A MEWA 1908-ban történt alapítása óta bocsát üzemi textíliákat ügyfelei rendelkezésére, s ezzel a „textil-megosztás” gondolatának élharcosa. Ma már Európa-szerte 45 telephelyen nyújt a textíliák ápolását, karbantartását, raktározását és logisztikáját is tartalmazó teljes körű szolgáltatást vállalati partnereinek, akiket munka- és védőruházattal, törlőkendőkkel, olajfogó és belépőszőnyegekkel lát el. Ezenkívül a MEWA-tól munkavédelmi cikkeket is lehet rendelni. A vállalat mintegy 5.700 dolgozójával több mint 190.000 ügyfelet, köztük ipari felhasználókat, kereskedelmi vállalatokat, műhelyeket és vendéglátóipari egységeket szolgál ki. A MEWA csoport 2019-ben 734 millió eurós árbevételt ért el, amivel a textilmenedzsment ágazat piacvezető vállalata. A fenntarthatóság és a felelős magatartás területén végzett tevékenységéért, márka- és innovációfejlesztéséért a vállalat többször is díjazásban részesült.

www.mewa.hu