UCM AG – Svájci precizitás az alkatrész tisztítás területén

A részecskeszűrős tisztaságtól egészen az egy mikrométer alattig, valamint a legszigorúbb specifikációk a felületi szennyeződések hártyás tisztításának terén – ezek azok a feladatok, amelyekben a Svájci UCM AG új mércét állít. A jövőorientált, többlépcsős ultrahangos tisztítási megoldások nem csak az innovatív technika és magas folyamatbiztonság miatt meggyőzőek, hanem a hosszú élettartalmuk miatt is.

Bármilyen különbözőek is a High-Tech területen és extrém-tisztasági előírásoknak megfelelő területen alkalmazott komponensek – így például az extrém ultraviola sugárzás litográfi a, vagy a precíziós optika, mérés illetve a gyógyászati technológia területén –, mégis van egy közös vonásuk: ez pedig nem más, mint a felületi tisztasággal szemben támasztott követelmények, amelyeknek folyamatosan, sorozatban meg kell felelniük. A követelmények extrém magasak, és egyre csak emelkednek. Ez érinti a részecskeszűrős szennyeződéseket, a hártyaszerű maradványokat, foltokat vagy elszíneződéseket ugyanúgy, mint a biológiai és ionikus szennyeződéseket. Ehhez a komplex feladathoz szabott, jövőorientált tisztítási megoldásokat készít az UCM AG, ami az SBS Ecoclean Csoportban a precíziós tisztítás kompetenciaközpontja.

 

HIGHEND RENDSZEREK INDIVIDUÁLIS
FEJLESZTÉSŰ FOLYAMATOKKAL ÉS
BERENDEZÉSEKKEL

A svájci Rheineckben lévő vállalat sikere egyrészről a legendás svájci precizitáson alapul, hiszen a berendezéseket itt, a vállalat székhelyén készítik el. Másrészről a tisztítási megoldások ügyfélspecifikus feladatokhoz való hozzáigazításán, amik lehetővé teszik a költséghatékony és energiatudatos üzemeltetést.

Mindez termelési állapothoz közeli feltételek mellett, eredeti alkatrészekkel történik a vállalat saját technológiai központjában. A tisztítási folyamat és a berendezés tervezése során a lényeges kritériumok az részecskegeometria, az alapanyagok, a szennyeződési és tiszta-sági követelmények, valamint a termelési kapacitás és az ütemidő. A fecskendező tisztítás, nyomásáramoltatás, a különböző frekvenciákhoz és teljesítményszintekhez készült ultrahangos lengőkarok, az ásványtalanított vizes öblítés, a Lift-out és szárítás (meleg levegő, infravörös és/vagy vákuum), akárcsak a keringetés és szűrőrendszer is mind-mind egyedileg kombinálhatók. Ezenkívül lehetőség van különböző folyamatok, így például passziválás integrálására is. Mindemellett helyet kapnak az ágazat-specifikus különlegességek és/vagy a szabályozási normák is. Ide tartozik a gyógyászati technológiában például az új Európai Gyógyászati Eszközök Rendelete (Medical Device Regulation MDR) szerinti tisztítási folyamatok és előírások érvényesítése, melynek átmeneti időszakát a Korona vírus miatti krízis miatt meghosszabbítottak, így 2021. májusára fog kitolódni.

 

TISZTÍTÁSI KONCEPCIÓ A „KRITIKUS” GYÓGYÁSZATI TECHNOLÓGIÁBAN HASZNÁLT TERMÉKEK TERÉN

A Gebr. Brasseler GmbH & Co. KG termékportfóliója a fogorvosi és fogtechnikai eszközök rendszerei és eszközei mellett tartalmaz még a HNO és az idegsebészet területén alkalmazott forgóalkatrészeket, artroszkópiához használt borotvapengéket, fűrész-lapokat, vezető csapokat és csavarokat, illetve az ortopédiában használatos vezetékeket is. A vevőszolgálat bővítése érdekében a vállalat nemrég beruházott egy új csomagolási koncepcióba, valamint egy 250 négyzetméteres tisztacsarnokba is.

Ennek során az alkatrésztisztítás újratervezése is szükségessé vált. Emellett szükség volt az egyes gyártási lépések közötti tisztítóberendezésekre, továbbá többkádas ultrahangos tisztítóberendezésekre is a termékek végső tisztításához, valamint az alkatrészek becsomagolás előtti, tiszta csarnokban történő tisztításához. A Gebr. Brasseler projektfelelősei azért döntöttek többek között az Ecoclean és az UCM megoldásai mellett, mert itt az összes tisztítási rendszert egy gyártótól tudták beszerezni. Az egyes munkaállomások közötti tisztítás az alkatrészek és anyagok sokszínűségén alapul – kereken 12 000 különböző keményfémből, nemesfémből, acélból, kerámiából és titánból készülnek – több oldószeres berendezéssel, melyek módosított alkohollal üzemelnek. Az UCM ultrahangos tisztító berendezései többek között a vállalat által kifejlesztett négyoldalas túlfolyók miatt voltak nagyon meg-győzőek, melyek minden medencénél fellelhetők, illetve az úgynevezett gyógyászati kádak végett. Speciális kialakításuknak köszönhetően meggátolják a csírázás kialakulását a kád fenekén, illetve azok megtapadását, valamint a későbbiekben az alkatrészekre való rákerülésüket.

 

VÉGSŐ TISZTÍTÁS A TISZTA
CSARNOKBA TÖRTÉNŐ KÖZVETLEN ÁTADÁSSAL

Annak érdekében, hogy a végső alkatrésztisztítás során is tartani tudjuk a különböző alapanyagok leválasztását, amely a köztes tisztítás során több berendezéssel valósul meg, az első tisztítási szakaszt három káddal oldottuk meg. Ezt egy öblítési folyamat, egy további tisztítás, valamint három öblítési fokozat követi, ahol az utolsó kettő teljesen sómentesített vízzel kerül elvégzésre.

A meleglevegős szárítás alatt az alkatrészek ismételt beszennyeződésének elkerülése miatt a szárító HEPA szűrőkkel van ellátva. A csomagolás előtti tisztítóberendezés tulajdonképpen azonos fel-építésű, azzal a különbséggel, hogy itt az első tisztítási szakasz az alapanyagtól függetlenül egy kádban történik. A HEPA szűrők mellett Laminarfl ow-Boxok találhatók az utolsó mosási állomás, illetve a szárítók felett. A berendezés burkolata és a szállítási egység gondoskodik arról, hogy az alkatrészek teljesen tisztán és védve érkezzenek be a tiszta csarnokba. 16 tisztítási programmal dolgozunk, minek során egy sarzsban akár 12 feladat is összefog-ható.

A programválasztás vonalkóddal történik egy munkalapon, melyet szkenner olvas le. A vezérlő szoftver a kiválasztás után automatikusan ellenőrzi, hogy a sarzs minden darabját azonos programmal kell-e tisztítani. Ha nem ez az eset áll fenn, a berendezés figyelmeztető jelzést ad ki , és a folyamatot nem lehet elindítani. Az új tisztítási koncepció az EU, valamint az amerikai Food and Drug Administration (FDA) irányelvei alapján került minősítésre, és a tisztítási folyamatok validálása ezek alapján történt. A berendezés gyártója nemcsak a különböző tisztítási folyamatok fejlesztésében támogatta a Gebr. Brasselert. Közösen végeztük el a szükséges DQ, IQ és OQ minősítési lépéseket is, s emellett a szükséges dokumentáció is együttműködés eredményeként készült el. Az SBS Ecoclean csoport, jövőorientált gépek fejlesztését, gyártását és értékesítését végzi az ipari alkatrészek tisztításához és felületkezeléséhez.

Ezen fejlett megoldások segítik a vállalatok hatékony és fenntartható termelését világszerte. Ügyfeleink nagy része az autó- és beszállítóiparban tevékenykednek, illetve a széles körű ipari piacon az orvosi-, mikró-, és precíziós ágazaton keresztül egészen a gépgyártáson, az optikai energetikai-, és űrkutatási iparágig. Az Ecoclean sikere az innovációra, a csúcstechnológiára, a fenntarthatóságra, az ügyfelcentrikusságra, a sokszínűségre és a tiszteletre épül. A vállalat csoport 12 telephellyel 9 országban van jelen és több mint 900 embert foglalkoztat világszerte.

 

 

 

Ecoclean, Volker Lehmann, 70794 Filderstadt, Németország,
Telefon +49 (0)711 7006272,
volker.lehmann@eoclean-group.net
www.ecoclean-group.net, www.ucm-ag.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük