Az ipari automatizálás jelenlegi ökoszisztémáját sok buktató jellemzi a dokumentumok feldolgozása és továbbítása során. Létfontosságú, hogy ezeket a kérdéseket megoldjuk a gépek és berendezések fejlesztési folyamatán belül, valamennyi érintett fél és érintett rendszer célzott együttműködésével. A tervezési és gyártási folyamat során létrehozott adatokat mindenkivel meg kell osztani, aki részt vesz a folyamatban. Az elérendő cél: a gépgyártók, a rendszerintegrátorok, a kapcsolószekrény-gyártók, az alkatrészgyártók, valamint a gépkezelők egy közös hálózaton belül működjenek együtt.A termelési létesítmények üzemeltetői, a gépgyártók és a rendszerintegrátorok, a kapcsolószekrény-gyártók és az alkatrészgyártók mind rendelkeznek egy közös vonással: mindannyian együttműködnek az értéklánc mentén, a tervezéstől kezdve a kész gép vagy rendszer üzemeltetéséig – és folyamatosan információt cserélnek a folyamat során.

 

Az ipari automatizálás ökoszisztémája

Hogyan néz ki ez a folyamat – a különböző résztvevők közötti együttműködés – napjainkban? A tervezési szakaszban meghatározzák a kívánt gép vagy üzemi rendszer jellemzőit. Ha a vállalatnak vannak speciális beszállítói specifikációi, ezeket is részletezik, majd továbbítják a kivitelezőnek, aki figyelembe veszi a specifikációkat a gép vagy a rendszer tervezésénél. A tervezési fázist az előtervezési folyamat követi. Ennek során további információkat, például eszközöket, Excel kiadási listákat, Word specifikációkat, vagy az Eplan Preplanninghez hasonló előtervezési eszközöket vesznek figyelembe, amiket például az alapkoncepció tervezői használhatnak fel az árajánlat elkészítéséhez. Bonyolultabb gyártósorok esetén erről hagyományosan egy rendszerintegrátor gondoskodik, aki szintén felelős a részletes tervezésért, valamint az elektromos és a fluidtechnikai-energetikai kapcsolási rajzok előállításáért.

Eplan Plattform.jpg: Az új Eplan Platform 2022 teljesen átalakított felhasználói felülettel: a modern technológiát használó praktikus szalagos eszköztár rugalmasan alkalmazkodik az alkalmazáshoz.

 

Adatbőség az Eplan projektben

Az Eplan Platform – például az Eplan Electric P8 vagy az Eplan Fluid – rendszereivel létrehozott projektet ezután átadják a vezérlőszekrény gyártójának, aki az Eplan Pro Panel segítségével létrehozza a kapcsolóberendezés virtuális prototípusát a vezérlőszekrény 3D-s összeállításának formájában. A kivitelező ezután felépíti, teszteli és leszállítja a vezérlőszekrényt. A kapcsolóberendezés leszállításával a kapcsolószekrény gyártási folyamatai befejeződtek. A vállalat az adatokkal felvértezett Eplan projektet visszaadja a gépgyártónak vagy a rendszerintegrátornak, aki ezt követően a végleges projektadatok alapján üzembe helyezi a gépet vagy üzemi rendszert. A projekt ezután elérhetővé válik az üzemeltető számára, aki – például az Eplan eView segítségével – hozzáférhet az aktuális dokumentációhoz, amennyiben szervizelésre vagy karbantartásra van szükség, és aki szükség esetén digitálisan dokumentálhatja a változásokat.

Ez a folyamat az ipari automatizálás ezen ökoszisztémájában végzett mindennapi munkát írja le. A kihívás azonban az, ahogy egy automatizálási projekt összes adata létrejön és hozzáadódik az értéklánc különböző állomásaihoz. Gyakran a projekt összes résztvevője részben inkonzisztens adatokkal dolgozik, ami végül még időigényesebbé teszi a folyamatot és a hibaesélyt is megnöveli. Amennyiben a motor hajtási teljesítménye például a projekt valamely későbbi szakaszában megváltozik, ezt a változást a gép vagy a berendezés üzembe helyezésekor esetleg nem veszik figyelembe. Ennek eredményeként a dokumentáció nem naprakész.

Service Maintenance.jpg: A projekt minden módosulása központilag elérhető az Eplan eView alkalmazásban. Ennek előnye nyilvánvaló: a projektdokumentáció mindig naprakész – a termék teljes életciklusán át, az üzemeltetési és karbantartási dokumentációk alapján.

 

Adattároló», mint központi információforrás

Itt jön be a képbe az Eplan: a készülő Eplan 2022 rendszerei az új Eplan eManage felhőszolgáltatással kombinálva, hálózatosodnak a gépgyártókkal és rendszerintegrátorokkal, kapcsolószekrény-gyártókkal, alkatrészgyártókkal, valamint gépek és berendezések üzemeltetőivel. «A vállalatokat a felhőn keresztül kapcsoljuk össze az ügyfelekkel és a beszállítókkal az egyszerű és biztonságos adatmegosztás érdekében – fejtette ki Sebastian Seitz, az Eplan vezérigazgatója. – Az Eplan projekt, mint egy automatizálási megoldás központi, digitális modellje, minden folyamatot ellát a szükséges adatokkal. Amiről beszélünk, az egyfajta «adattároló», amelyet az Eplan Platform rendszereiből táplálunk. Ez hozzáadott értéket teremt az összes résztvevő digitalizált együttműködésében – a biztonságos adatátvitel és az Eplan projekt központi hozzáférése révén.» Új funkció a felhőhöz való kapcsolódás az Eplan ePulse-on keresztül, ami szintén jelentősen megkönnyíti a mobil munkát a tervezésben és a gyártási folyamatokban.

Képernyőkép EDP Rittal Schrank.jpg: Az Eplan Data Portal által biztosított eszközadat egy fontos építőelem. Ami itt fontos, az az adatok minősége és mélysége, amiket a Data Standard révén intenzíven fejlesztenek tovább.

 


Projektek közötti együttműködés a felhőn keresztül

Az új Eplan eManage segítségével a projektek egyszerűen feltölthetők a felhőbe, onnan pedig kezelhetők és megoszthatók. Pontosabban: ez egyesíti a lokális szoftverek és a felhő világát. A felhasználói jogosultságok alapján egyértelmű hozzáférési jogok garantálják az adatok biztonságát és rugalmasságot biztosítanak a projektekhez való hozzáférésben. Az Eplan Electric P8 és az Eplan Pro Panel felhasználói kényelmesen feltölthetik projektjeiket a felhőbe, és további feldolgozás céljából átvihetik az Eplan Platformra. Ez úgy valósítható meg, hogy nincs szükség a projektadatok e-mailben vagy FTP szerver használatával történő időigényes elküldésére. A felhőben történő központosított, egyértelmű elérhetőség ezenkívül lehetővé teszi a projekt minden résztvevőjének, hogy gyorsan keressen és találjon meghatározott tartalmakat. Az Eplan eView segítségével a projekt összes módosulása központilag elérhető. Ennek előnye nyilvánvaló: a projektdokumentáció mindig naprakész – a termék teljes életciklusán át, az üzemeltetési és karbantartási dokumentáció alapján. Ennek a munkamódszernek fontos elemei az Eplan Data Portal-on található eszközadatok. «Ami itt fontos, az az adatok minősége és részletessége, amiket a Data Standard révén folyamatosan továbbfejlesztünk.» – mondta Seitz. Az átfogó, integrált és végponttól végpontig alkalmazott projektadatok felgyorsítják a projektek befejezését. Ne felejtsük el, hogy az adatok következetesek és az adatátvitel biztonságos.

 

„szövegdoboz” 

A digitális eszközök kiváló minőségű adatai kulcsfontosságú tényezők a következő folyamatokban:

A megrendelések feldolgozása a termelésirányításban és megrendelések kezelésében.

Automatizált gépparkok irányítása (Rittal Automation Systems).

Információ biztosítása részben az automatizált munkaállomások számára (például a vezetékezési folyamatok leegyszerűsítése az Eplan Smart Wiring segítségével).

«Az optimalizált folyamatokkal és a megnövekedett hatékonysággal a vállalatok optimalizálhatják gép- és üzemrendszer-tervezési folyamataikat, és fenntartható módon növelhetik gépeik és üzemi rendszereik rendelkezésre állását – folytatta Seitz. – Az összes résztvevő közötti együttműködés végső soron növeli az adatok minőségét és ezáltal a hozzáadott értéket.»

 

 

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük