A vezetéstámogató rendszerekhez kapcsolódó üzlet 40 százalékkal növekszik

Volkmar Denner, a Bosch igazgatóságának elnöke: „Az elektromobilitás a Bosch alaptevékenysége lesz, a szén-dioxid-mentes közlekedés pedig a vállalat egyik meghatározó növekedési területe.”

Stefan Hartung: „A várakozások szerint 2035-ben a világszerte újonnan regisztrált járművek 60 százaléka elektromos lesz.”

Üzletfejlesztés: a mobilitási megoldások árbevétele 10 százalékkal nő.

A jövő ígéretes területei: a Bosch piacvezető a vezetéstámogató rendszerek terén, az elektromobilitást illetően pedig dinamikus a bővülés. Újdonság: a Bosch az IAA-kiállításon bemutatja az első szabályozódoboz nélküli elektromosautó-töltőkábelt.

München, Németország – Egyetlen más vállalat sem kínál a Boschéhoz hasonlóan széles körű ajánlatot az elektromobilitás terén: az eBike-tól az építőipari munkagépekig, a szilícium-karbid chiptől a teljesen integrált e-tengelyig. Ha elektromobilitásról beszélünk, a Bosch a versenytársaknál kétszer gyorsabb ütemben növekszik ebben a szegmensben, és idén egymilliárd eurót is meghaladó árbevételt generál. Az üzleti fejlődés csak tovább gyorsul: a tervek szerint 2025-ig az árbevétel megötszöröződik. „Az elektromobilitás alaptevékenységgé válik számunkra, a szén-dioxid-mentes közlekedés pedig az egyik növekedési területté. A kihívásokat lehetőségekké alakítjuk – ez a mi utunk” – mondta dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatóságának elnöke a müncheni IAA Mobility 2021 szakkiállításon. A növekedési területek közé tartozik az automatizált vezetés is, melynek minden szintje a vezetéstámogató rendszereken alapul. 40 százalékos gyarapodásával az élen járó Bosch ezen a területen is túlszárnyalja a piac növekedését. Az elektromobilitás és az automatizált vezetés terén kivívott jó pozíciójának is köszönheti a Bosch, hogy a koronavírus-krízissel, félvezetőhiánnyal és a mobilitás gyorsuló átalakulásával jellemzett piaci környezetben is sikeres: a mobilitási megoldások üzleti terület árbevétele idén tíz százalékkal nő. „A Bosch, a technológiák vezető szállítója, üzletileg is sikeres” – tette hozzá Denner.

Elektromos autózás – a Bosch csúcstechnikája áttörést  hoz

A Bosch sikertörténetének következő fejezete az elektromobilitás lesz. Az eddig összesen ötmilliárd euró beruházásnak, valamint a piac leghatékonyabb elektromoshajtáslánc-megoldásainak köszönhetően a vállalatnak sikerülhet az áttörés. Csak ebben az évben további 700 millió eurónyi beruházás járul még ehhez hozzá. A Bosch előretekintő, a jövőt alakitó vállalat. „Arra készülünk, hogy az elektromos járművek iránti kereslet világszerte nő. A várakozások szerint 2035- ben az újonnan regisztrált járművek 60 százaléka elektromos lesz” – mondta dr.

Stefan Hartung, a Bosch igazgatóságának tagja, a mobilitási megoldások üzleti szektor elnöke. Már tíz éve bizonyítja a Bosch az eBike-ok kapcsán, hogy az innovációs erő új piacokat nyit meg. A vállalat célja, hogy a jövő mobilitását annak teljes spektrumában alakítsa. „A mobilitásnak óvnia kell a környezetet, azonban, nem utolsósorban az Európai Unió nagyratörő céljaira való tekintettel, megfizethetőnek és vonzónak is kell lennie” – egészítette ki Denner. „Csak így maradhatnak mozgásban az emberek és a szállítmányok a jövőben is.” A Bosch továbbra is nyitott az új technológiai megoldások iránt és a mobilitás minden módjához kínál klímabarát megoldásokat világszerte, az adott állami keretfeltételeknek megfelelően. Ezért a Bosch a tisztán akkumulátoros mellett az üzemanyagcellás hajtásba is invesztál, és új kooperációkban vesz részt Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban és Európában egyaránt. A Bosch technikáját alkalmazó első tehergépjárművek már a kínai utakat róják.

A Bosch technológiája ahhoz is hozzájárul, hogy az emberek mindennapjait megkönnyítse. Az elektromos autózás kapcsán a töltés döntő szerepet játszik. A Bosch a müncheni kiállításon egy új, rugalmas töltőkábelt mutat be az elektromos autókhoz, mely integrált szabályozó- és biztonsági technikával bír, valamint adaptert kínál a 2-es típusú és a háztartási elektromos csatlakozókhoz egyaránt. Ez a 230 voltos csatlakozóról való töltésnél megszokott, a kábelbe épített külön szabályozódoboz nélkül működik, és így csupán három kilogramm a tömege – 40 százalékkal könnyebb, mint a hagyományos töltőkábel a szabályozódobozzal.

Azért, hogy a vezetőknek menet közben ne kelljen töltőpontot keresgélniük, a Bosch internetalapú töltőszolgáltatása Európa több mint 200 ezer töltőállomásához kínál hozzáférést – az egyszerű fizetést is beleértve.

 

Automatizált vezetés – a Bosch egyetlen forrásból kínál   mindent

Központi szabályozóegységek, érzékelők, mesterséges intelligencia: az automatizált vezetés minden eleme megtalálható a Bosch kínálatában, és 5000 mérnök dolgozik az automatizált vezetés mindegyik szintjének megvalósításán. Ebbe nem csupán az asszisztensek olyan kibővített funkciói tartoznak, amelynek köszönhetően a vezetők levehetik a kezüket a kormányról, ma már a teljes egészében vezető nélküli vezetési funkciók is lehetségesek a Bosch segítségével.

„Az automatizált parkolóinas kísérleti projektjeivel a Bosch már most történelmet írt Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban” – hangsúlyozta Denner. A Bosch a Mercedes-Benzzel és más vállalatokkal együttműködve már bemutatta ezt a megoldást a stuttgarti repülőtér P6 parkolóházában. Az új Mercedes-Benz S osztály a világ első sorozatgyártásban készült járműve, mely rendelkezik az ehhez szükséges technológiával. A Bosch többek között fixen telepített videokamerákkal szerelte fel a parkolóházat, hogy a járművek az okostelefonnal kiadott parancsra vezető nélkül elnavigálhassanak a lefoglalt parkolóhelyre. A tervek szerint ezt az első parkolóházat 2025-ig további ezer követi majd. Minden kényelmi előnye mellett a Bosch a vezetés automatizálását elsősorban olyan fejlesztésnek tekinti, ami javítja a közlekedés biztonságát. A Bosch olyan rendszereket vezetett be elsőként, mint az elektronikus menetstabilizáló vagy az automatikus vészfékrendszer, és továbbra is a balesetmentes vezetés támogatása a cél. Emellett a vállalat innovatív szoftverekkel gondoskodik a fedélzeten szükséges intelligenciáról. „ A jövő szoftver-domináns mobilitásában is előnyünkre válik a rendszerismeretünk: a Bosch mindkét területen otthonosan mozog, mind a járművek fedélzeti elektronikájában, mind a járművet hálózatba kapcsoló tárgyak internete terén” – magyarázta Denner.

 

Hálózatba kapcsolt vezetés – a Bosch nem csupán a járműre   gondol

Ahogy a Bosch már tíz évvel ezelőtt megjósolta, a járművek egyre inkább internetes „csomópontokká” fejlődnek. A jövőben a szoftver ugyanolyan fontossá válik a mobilitásban, mint a hajtáslánc teljesítménye vagy hatékonysága. A Bosch aktívan alakítja formálja ezt a trendet. A mobilitási megoldások üzleti szektor jóformán minden második kutatás-fejlesztési munkatársa szoftverfejlesztő. Már a kerékpár is az internet része lesz, ahogyan ezt az új eBike Flow okostelefon- alkalmazás is bizonyítja, mely lehetővé teszi például az egyes komponensek szoftverfrissítését. Ezenkívül a szoftverintegráció is egyre fontosabbá válik: a Bosch ehhez is hozzájárul szaktudásával. Remek példa erre az információs és szórakoztató rendszer számítógépe: 2025-ig számítási kapacitásuk és szoftveres komplexitásuk megduplázódik. A Bosch gondoskodik a különböző szoftvermodulok biztonságos együttműködéséről. Ezenfelül a vállalat elképzelései a hálózatba kapcsolás kapcsán messze túlmutatnak a járműveken. „A Bosch nemcsak az autóról szól, hanem a gyárak és az otthonok témájában is magabiztosan tevékenykedik. Így teljesen egyedülállóan kapcsolhatunk hálózatba különböző területeket” – mondta Hartung. Idén áprilistól az MBUX rendszer virtuális asszisztensével felszerelt Mercedes-Benz modellek egyúttal a Bosch okosotthon-megoldásainak vezérlőközpontjaiként is funkcionálnak. Ennek köszönhetően például kényelmesen, az autóból hangvezérléssel lekapcsolhatjuk az otthoni világítást, felhúzhatjuk a motoros redőnyöket vagy szabályozhatjuk a fűtést.

 

www.bosch.hu