Manapság mindenhova magunkkal visszük okostelefonjainkat. Ugye milyen intelligens megoldás lenne, ha leváltanák az autóinkban található multimédia kijelzőt? A Dacia számára ez nyilvánvaló választás volt, de csak akkor, ha teljes mértékben a vezetési élmény része lehet. Ebben a szellemben született meg a Media Control. Nicolas Legros, a Dacia Cross Car Line operatív igazgatója, mutatja be a rendszer filozófiáját és előnyeit, amelyek az Új Dacia Sandero-val mutatkoznak be.

Hogyan lehetne az okostelefon az útitársunk, anélkül, hogy azzal kellene bajlódnunk, hogy folyton a lötyögős légbefúvón rácson lévő telefontartót kell igazgatnunk? Bárcsak ennyire egyszerű lenne! A Dacia-nál megértették ezt a problémát. A márka mérnökei és formatervezői közös erővel egy olyan okos és gazdaságos megoldással álltak elő, amely összhangban van kor elvárásaival.

„A Dacia-nál küldetésünknek tekintjük, hogy újradefiniáljuk az autózás leglényegének fogalmát. Ezért egy olyan egyszerű, de okos multimédia-megoldást kellett találnunk a, ami egyben vonzó is. Felméréseink azt mutatják, hogy vásárlóink az egyszerűséget szeretik ezen a téren. Olyan fontos szempont ez, amelyet a Dacia-közösség tagjai is számtalanszor jeleztek nekünk. Mérnökeink és tervezőink ezért közösen létrehozták a Media Control rendszert, amely ügyfeleink kedvenc képernyőjét – a telefonjukat – az autóban lévő multimédia élmény középpontjába helyezi.” – mondta el Nicolas Legros, a Dacia Cross Car Line operatív igazgatója.

MI AZ A MEDIA CONTROL?

A Media Control egy olyan rendszer, amely a rádiós egység kiegészítőjeként kap helyet, és egy kifejezetten az okostelefon számára kialakított tartót, valamint egy ingyenes, testreszabható és könnyen kezelhető alkalmazást foglal magában.

Nicolas Legros kifejti: “A Media Control egy teljes multimédiás rendszert jelent. Egy rádiót, két hangszórót, egy USB-portot, Bluetooth csatlakozási lehetőséget, a kormánykerék kezelőszerveit és mindenekelőtt a műszerfalba integrált okostelefon dokkoló állomást tartalmaz. A projekt kezdete óta ez a dokkoló állomás a műszerfal dizájnjának szerves, beépített részét képezi. Ez garantálja vásárlóink számára a kényelmet és az ergonomikus kialakítást.”

Az új Dacia Sandero műszerfalának közepén kialakított univerzális foglalatába helyezve és szilárdan rögzítve, az okostelefon tökéletesen a vezetési élmény részévé válik. A stratégiai elhelyezés, magasan, enyhén a vezető felé fordítva tökéletes láthatóságot biztosít, ezáltal garantálva a biztonságot. Az autó vezetője pedig egyszerűen csak letölti a Dacia Media Control alkalmazást az okostelefonjára, és az egyszerű Bluetooth-kapcsolatnak köszönhetően az eszköz a műszerfal valódi kiterjesztésévé válik, felváltva az integrált multimédiás rendszert.
Navigáció, rádió, zene, telefon, sőt a jármű információi is csupán egyetlen érintésre vannak a vezetőtől, és mindez akár hangvezérléssel is használható az okostelefonba épített hangfelismerésnek köszönhetően. Ráadásul, ha a telefon nincs a dokkolóban, az teljesen eltűnik a műszerfalban.

INTELLIGENS RENDSZER, OKOS FUNKCIÓK

De mindez nem elegendő ahhoz, hogy a Media Control 100%-ban intelligens multimédiás rendszer legyen. A testreszabható alkalmazásnak köszönhetően a rendszer minden egyes felhasználó igényeihez alkalmazkodik, valamint csatlakozik a jármű fedélzeti számítógépéhez is.

Így a felhasználó parancsikonokat is létrehozhat kedvenc alkalmazásaihoz, kontaktjaihoz és widgetjeihez. Ami a navigációt illeti, szolgáltatók széles választéka áll rendelkezésre. Ha a multimédia funkcióit nézzük, egy menüből választhatunk: rádió, streaming szolgáltatások, telefonon található lejátszási listák, USB pendrive és akár még MP3 lejátszó közül is lehet választani. A telefon esetében, a hívás mellett minden egyéb fontos funkció rendelkezésünkre áll: hangalapú vezérlés, a névjegyzékben történő kereséshez, a hívás előzmények böngészéséhez, vagy a naptárhoz való hozzáféréshez. Androidos készülékek esetében a rendszer akár SMS-eket is fel tud hangosan olvasni, és ez a funkció hamarosan az iOS alapú készülékek esetében is elérhető lesz. Ami a járművet illeti, a Driving ECO funkció megjeleníti a valós idejű fogyasztási adatokat és személyre szabott vezetési tanácsokat nyújt minden út végén.

Az úticélhoz való megérkezést követően hasznos lehet az autóban felejtett telefon figyelmeztetés, vagy a ‘Go To My Car’ funkció, amely segít megtalálni az autót a parkolásnál.

Nicolas Legros így foglalja ezt össze: „A Media Control funkció az okostelefonok leghasznosabb lehetőségeit beépíti a vezetési élménybe.” 

ENNÉL NEM IS LEHETNE EGYSZERŰBB

A rendszer egyszerűsége az ergonómiájában rejlik. Az okostelefon dokkoló optimális elhelyezésének köszönhetően minden könnyen elérhető néhány érintéssel. Az alkalmazás intuitív felhasználói felülete lehetővé teszi a menükben történő hatékony és gördülékeny navigációt. Az okostelefonon végrehajtott műveletek tükrözése az autó multimédiás kijelzőjén még könnyebbé teszi a rendszer kezelését. Nem utolsósorban, a kormánykerék kezelőszervei megkönnyítik az alkalmazás vezérlését, ha zeneszámot, vagy rádióállomást szeretnénk váltani, vagy a hangerőt szabályoznánk, esetleg hívást fogadunk vagy fejezünk be. A nagyobb kényelem és biztonság érdekében a rendszer az okostelefonba épített hangvezérléssel is használható.

Röviden: a Media Control egy jól átgondolt rendszer, alapvető funkció. Testreszabható, letisztult és a legjobb ár-érték arányt nyújtja a piacon. „A márka ismertetőjegyei a multimédiára alkalmazva. ” – mondta Nicolas Legros, utalva arra, hogy a rendszer a Dacia-szellemiség minden kritériumának megfelel. Egyszerű, praktikus és okos: igazi Dacia.