November 6-ig lehet pályázni a Google pénzére 

A világ legnagyobb IT-vállalkozása, a Google 10 millió Eurót (~3,6 milliárd forint) ajánlott fel olyan, kifejezetten európai technológiai ötletek, fejlesztések finanszírozására, amelyek segítenek zöldebb pályára állítani a kontinenst. Mivel az Uniónak már régóta működik azonos küldetésű szervezete EIT Climate-KIC néven, kézenfekvő volt a két nagy szervezet együttműködése az Impact Challenge elnevezésű projekt során. A keretre első körben november 6-ig lehet pályázni.

Az EIT Climate-KIC 10 éve működik az európai közösség környezetvédelmi tudás és innovációs klasztereként. Most a tech-céget elsősorban a pályázati rendszer működtetésében segíti, Kirsten Dunlop, az uniós szervezet vezérigazgatója pedig csatlakozik majd a Google képviselőihez a beérkezett pályamunkák elbírálásakor. Mint fogalmazott, az ötleteknek hatásosnak és megvalósíthatónak kell lennie a környezet védelme, rehabilitációja szempontjából, és tekintettel kell lennie a társadalmi igazságosság kérdéseire is.

A vezérigazgató hozzátette: „a felajánlás mellett a Google vállalta, hogy 2030-ra kizárólag karbonsemleges energiát használ majd a működéséhez. Ezzel a lépéssel a Google bebizonyította, hogy mélyen elkötelezett a klíma vészhelyzet megoldása iránt. Hozzájuk hasonlóan az EIT Climate-KIC-nél is hiszünk az emberi találékonyság erejében, és abban, hogy a szükséges mértékű változást csak együtt valósíthatjuk meg. Több mint egy évtizede az a küldetésünk, hogy az innováció révén katalizáljuk a rendszer változását. Hiszünk benne, hogy az Európai közösség erejét és gazdagságát felhasználva kulcslépéseket tehetünk, amelyek segítenek korlátozni a katasztrofális hőmérséklet-emelkedést.” További információ a pályázatokról a szervezet honlapján:

https://impactchallenge-app.withgoogle.com/climate-challenge/#!/page/1

***

Az EIT Climate-KIC az EU éghajlati innovációs ügynöksége. A szervezet munkájának elsődleges célja hogy a világ minél hamarabb karbonsemlegessé váljon. Az Amszterdami székhelyű intézmény 2010-ben jött létre, Európában 13 központot tart fenn, és világszerte 39 országban aktív. Működését elsősorban az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió egyik testülete finanszírozza. Az EIT Climate-KIC tudományos és innovációs ernyőszervezetként több mint 400 taggal, partnerrel rendelkezik az üzleti és tudományos életből, a kormányzati és nonprofit szférából. Szakértői hálózatokat hoz létre és működtet, amelyekben innovatív termékeket, szolgáltatásokat hoznak létre.