Valódi fenntartható fejlődés:
a hulladék keletkezésének megelőzése és a közös használat

A „textilsharing”, azaz a textíliák megosztás alapú használata, egyenlő az aktív környezetvédelemmel. A MEWA textil-menedzsment lényege a textíliák többszöri felhasználhatósága, ami magában hordozza annak a lehetőségét, hogy egy gyár egyetlen intézkedéssel nagy lépést tegyen a környezetvédelem területén. Mindez megfelel a mai trendeknek, a dolgozók és az ügyfelek számára is vonzóbbá téve az adott üzemet. A MEWA ipari törlőkendő-szolgáltatásának további előnye, hogy költségei pontosan tervezhetők, biztonságot nyújt, és természetesen tökéletesen ellátja feladatát: a gépek, szerszámok és az üzem padlója tisztán ragyognak majd.

A világtrend: lebomló PLA-alapú ökopoharak, amelyek használat után alkotóelemeikre: vízre és szénre esnek szét, olyan szintetikus szálakból készülő tornacipő-felsőrészek, amelyek néhány év múlva egyszerűen elillannak, és a cipőből csak a gumitalp marad meg. Mindenütt kutatások folynak, hogy biológiailag lebomló termékeket gyártsanak, mert ez nagyon fontos környezetünk megóvása szempontjából.

(Fotó: MEWA)

A MEWA ipari törlőkendőrendszere még hatékonyabb, ugyanis még előrébb kezdi a környezetvédelmet: a MEWA ügyfelei egyáltalán nem termelnek hulladékot. Egyszerűen bérlik a magas nedvszívóképességgel rendelkező törlőkendőket, amelyeket a vállalat a szerződésben rögzített időpontban összegyűjt, kimos, majd tisztán visszaszállít. A rendszer az ügyfelek számára kényelmes, költségei könnyen tervezhetők, és időt takarít meg. A tisztára mosott törlőkendők ugyanis mindig rendelkezésre állnak, így a dolgozók valódi szakmai feladataikkal foglalkozhatnak ahelyett, hogy törlőrongyok beszerzésével és a jogszabályoknak megfelelő ártalmatlanításukkal kellene törődniük.

A törlőkendők mennyiségét és minőségét – a MEWA a felhasználási területnek megfelelően négy különböző típusú kendőt kínál – az egyes vállalatok igényéhez lehet igazítani. A módszer a következő: a MEWA először felméri az adott cég törlőkendőigényét, és a szerződésben rögzített időpontban leszállítja a szükséges mennyiséget. Ettől a pillanattól kezdve a dolgozók mindig frissen mosott törlőkendőket használhatnak. A szennyezett kendőket a SaCon® biztonsági konténerekben kell elhelyezni, amelyeket a MEWA a kendőkkel együtt kiszállít.

(Fotó: MEWA)

A konténerek nemcsak arról gondoskodnak, hogy az üzemben mindig rend legyen, hanem egyben fontos biztonsági feladatuk is van: az edények éghetetlen műanyagból készülnek, fedelük hermetikusan zár, így az olajos törlőkendők számára is biztonságosak. A megbeszélt időpontban a MEWA teherautója kiszállítja a kimosott, tiszta törlőkendőket, és elviszi a szennyezett kendőket tartalmazó SaCon® edényeket. A kendőket környezetkímélő módon kimossák, majd visszakerülnek az újrafelhasználási körforgásba. A MEWA az egész folyamat működtetéséért teljes körű felelősséget vállal. Az ügyfeleknek nem kell a veszélyes hulladékok – például az egyszer felhasználható törlőanyagok – számára jogszabályokban előírt, jelentős erőforrásigényű ártalmatlanítással foglalkoznia.

Teljes körű ipari törlőkendő-szolgáltatás a fenntartható fejlődés érdekében. A MEWA több mint egymilliárd törőkendőt mos ki éven-te. Az olajokat és zsírokat kivonják a piszkos kendőkből, és a mosó- és szárítóberendezések fűtésére használják fel. 

A MEWA jelenleg 188 ezer szerződött ügyfele számára több mint egymilliárd törlőkendőt mos ki évente. A szennyezett kendőkből az eljárás során kivonják az olajokat és zsírokat, amelyeket a mosó- és szárítóberendezések fűtéséhez használnak fel.
Ily módon a MEWA a törlőkendőmosási folyamathoz szükséges belső energiaszükségletének nagy részét maga állítja elő, és ezzel jelentős mennyiségű fűtőolaj felhasználását takarítja meg. A technológia fi nomításával sikerült azt is elérni, hogy a mosáshoz egyre kevesebb vízre legyen szükség. Ezen felül MEWA még a felhasznált – egyébként biológiailag lebomló – mosószereket is a lehető legkisebb mértékben adagolja.

MEWA TEXTIL-MANAGEMENT

A MEWA 1908-ban történt alapítása óta azt jelenti: birtoklás helyett használjuk, ezzel a „textil-megosztás” élharcosa.
Európa-szerte 45 telephelyen nyújt teljes körű szolgáltatást vállalati partnereinek, akiket munka- és védőruházattal, törlőkendőkkel, olajfogó és belépőszőnyegekkel, gépalkatrésztisztító berendezésekkel lát el. Ezenkívül a MEWA márkakatalógusából munkavédelmi cikkeket is lehet rendelni.

A vállalat mintegy 5.600 dolgozójával több mint 188.000 ügyfelet, köztük ipari felhasználókat, kereskedelmi vállalatokat, műhelyeket és vendéglátóipari egységeket szolgál ki. A MEWA csoport 2018-ban 704 millió eurós árbevételt ért el. A fenntarthatóság és a felelős magatartás területén végzett tevékenységéért és márkafejlesztéséért a vállalat többször is díjazásban részesült.

 

www.mewa.hu