Megérkezett a legújabb, DNS alapú diagnosztika, ami a legapróbb tumort is 93-99 százalékos pontossággal jelzi, akár 8-24 hónappal a képalkotók előtt; a segítségével mérhető a terápia         hatékonysága és a kiújulás is!

 

A világon az elsők között érhető el Magyarországon is a Signatera teszt, amely a képalkotó rákdiagnosztikai módszereket akár évek-kel megelőzve mutatja ki, ha daganatos sejt van a szervezetben. A segítségével a betegek és az onkológusok hamarabb megtudhat-ják, sikeres volt-e egy kezelés vagy kiújult-e a korábbi betegség. A módszer komoly támogatást jelenthet a daganatos betegeknek.

Új utakat nyithat a daganatos betegségek kezelésében az a molekuláris genetikai vizsgálat, amelyet Magyarországon a heidelbergi és oxfordi egyetemmel egy időben kezdtek alkalmazni. Az amerikai kutatók által kidolgozott, a molekuláris reziduális tumorok (MRT) korai és pontos kimutatását szolgáló Signatera teszt a rákdiagnosztika tudományos világújdonsága, mivel pontos és gyors eredményeket hozhat a daganatok kimutatásában, valamint a kezelések eredményeinek ellenőrzésében. Ezzel pedig jelentősen növekedhetnek a betegek életkilátásait. A klinikai használatra kidolgozott tudományos teszt hazánkban a PentaCore Laboratóriumban érhető el.

 

MESSZE HATÉKONYABB A  KÉPALKOTÓ VIZSGÁLATOKNÁL

„Ha a röntgen, CT, PET CT vagy más képalkotó vizsgálatok során nem látható egy daganat, azt gondoljuk, a beteg meggyógyult, de ez nem feltétlen van így. Előfordulhat, hogy olyan kis méretű a tumor, amelyet a képalkotó eszközök a felbontásuk korlátai miatt még nem tudnak kimutatni – mondja Lakatos Péter belgyógyász professzor, a PentaCore Laboratórium orvos igazgatója.
Ennek ellenére az elsődleges kezelés után a jelenlegi protokoll szerint a beteg és az orvosok is csak várakoznak. A biztonság kedvéért a páciens esetenként kap gyógyszeres kezelést vagy besugárzást, de arra a kérdésre, hogy sikerült-e elpusztítani a tumort, gyakran csak hónapok, akár évek után kaphatnak választ. Ezt az időt rövidítheti le a Signatera teszt.


AKI IDŐT NYER, ÉLETET NYER

A daganattípustól függően ugyanis 8 hónappal, vagy akár 2 évvel hamarabb is kimutatja a korábbi tumor kiújulását a jelenleg elérhető képalkotó vizsgálatokhoz képest, progresszióját méghozzá 93-99 százalék közötti megbízhatósággal. Mivel pedig Magyarország a világelső a vastagbélrák előfordulásában, és évente mintegy 5000 ember hal meg a betegség következtében, óriási eredmény, hogy a teszt több hónappal korábban kimutatja a korábbi daganat kiújulását, mint ahogy azt más képalkotó vizsgálatok igazolnák.
A Signaterát fejlesztő kutatók 3 évig követtek vastagbélrákos betegeket. A kutatások szerint, akiknek a tesztértéke 0 volt, a mai napig élnek, nincs kiújult betegségük, míg a többieknek további kezelésre volt szükségük.
De mellrák esetében is jelentős a Signatera szerepe. Hazánkban évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos esetet diagnosztizálnak, és nagyjából 2000 nő hal bele a betegségbe.

A legmodernebb teszt segítségével  mostantól  akár  két  évvel hamarabb kimutatható a daganat  kiújulása. De  nem  csak ezen  betegségek  esetében alkalmazható eredményesen a biotechnológián alapuló genetikai diagnosztika. A vastagbél-, és az emlő- mellett a nem kissejtes tüdő-, illetve a nem izominvazív hólyagdaganat felfedezésében is kulcsszerepe lehet. A négy tumortípus bármilyen szövettani altí-pusánál működik a teszt, és jelenleg azon dolgoznak, hogy egyéb daganatok esetében is elérhetővé váljon a vizsgálat.

„Nagyon fontos, hogy a kiújulást minél korábbi stádiumban észleljük, hiszen annál jobb az esély a gyógyításra. A korai diagnózis mellett pedig az sem mindegy, hogy valakit kezelnek-e feleslegesen a számos mellékhatással járó kemoterápiával” – hangsúlyozza Lakatos Péter professzor.

 

AKKOR IS KIMUTATHATÓ A TUMOR, HA VÁLTOZIK

A mostantól elérhető, forradalmi eljárás lényege, hogy a daganatból korábban vett szövetmintát összevetik a beteg legfrissebb vérmintájával. Mindkét esetben komplex genetikai vizsgálatokat végeznek, amely során az összes létező – körülbelül 30 000 – gén betűsorrendjét meghatározzák. A vérből származó mintában a DNS-t a beteg fehérvérsejtjeiből határozzák meg, vagyis az örökölt genetikai állományt vizsgálják, míg a daganat esetében egy speciális algoritmus segítségével 16 olyan mutációt határoznak meg az elemzést követően, amelyek összessége csak az adott daganatra jellemző (klonális mutáció).

Ezek összevetésével már azonosítható, ha a daganat DNS-e jelen van a vérben. Ez ugyanis rákos betegség esetén mindig jelen van, függetlenül a tumor méretétől. Minél nagyobb azonban a daganat, annál több a tumor eredetű DNS is a vérben. Az azonosítás akkor is sikeres lehet, ha a korábban alkalmazott 16 pontból csak kettő egyezik. Az sem lehet tehát akadály, ha megváltozik a daganat mutációs profilja.

A módszer további előnye, hogy az onkológiai kezelés bármely szakaszában alkalmazható. A kemoterápia előtt támogathatja az onkológusokat abban, hogy meghatározzák a kezelés pontos módját, később pedig segít megállapítani, hogy mennyire volt eredményes az adott terápia, valóban elpusztultak-e a rákos sejtek. A vizsgálattal arra is fény derülhet, ha egy páciensnél szükséges az adott terápia módosítása.

 

AZ FDA SZERINT ÁTTÖRŐ  ESZKÖZ A RÁKDIAGNOSZTIKÁBAN

Az innovatív módszert a világ több mint 85 országában jelenlévő, tudományos hátterű laboratórium, a kaliforniai Natera dolgozta ki, és vezette be a klinikai gyakorlatba idén júniusban. A cég alapításának célja az volt, hogy fejlessze a genetikai betegségek várandósság alatti korai felismerését saját, innovatív technológiája révén. Mára több millió családnak nyújtottak segítséget abban, hogy megismerjék gyermekük genetikai egészségét.

A Signatera tesztet az amerikai Food and Drug Administration (FDA) díjjal tüntette ki, tanúsítványuk elismeri, hogy ez egy áttörő eszköz a rákdiagnosztikában. Ahogy említettük, a teszt hazánkba a PentaCore Laboratóriumban érhető el. A mintavétel Magyarországon történik, de a vizsgálatot már az amerikai laboratóriumban végzik el. A Signatera teszt teljes és hivatalos megrendelése után két hétre van szükség, hogy elérhető legyen a beküldött tumorszövet szekvenálási eredménye. Ezután további három hetet vesz igénybe a személyre szabott vizsgálat elvégzése az egyedi.