Az ipari környezetben végzett munka egészséges és biztonságos volta az összes alkotóelemből fakad, függetlenül attól, hogy kicsi, vagy nagy komponensről beszélünk. Marcus Schneck, az alkatrészekre specializálódott norelem ügyvezető igazgatója szerint még a leginkább észrevehetetlen alkatrészeket, például a fogantyúkat, a markolatokat és a gombokat is a legnagyobb körültekintés mellett kell kiválasztani.

A gyárakban vagy a gépek körül az egészségre és biztonságra gondolva valószínű, hogy a legtöbb embernek a nehéz, mozgó alkatrészek és gépek jutnak az eszébe. A törések, beszorulások, vágások és a nagy terhek emelése természetesen halálos veszélyekkel jár, amiket ennek megfelelően kell értékelni és kezelni. Azonban nem mindig a nyilvánvaló veszélyek okozzák a legnagyobb károkat.

A munkahelyen bekövetkezett sérülések nagyobb része kisebb balesetekből fakad. Az ismétlődő terhelésekből eredő sérülések például a berendezések hosszabb távú helytelen használatából és az izmok, inak és idegek károsodásának fokozatos erősödéséből származnak.

Ez eredhet a szerszámok nem megfelelő fogantyúiból és gombjaiból és sérüléseket okozhatnak az ártalmatlan, de a gépből kilógó fogantyúkkal történő ütközések is. Ezek a sérülések végső soron termelékenység, a hatékonyság és a nyereségesség csökkenéséhez vezetnek. Léteznek intézkedések, amelyek megakadályozzák e sérülések bekövetkezését és sztenderd alkatrészek széles skálája áll rendelkezésre, amelyek megfelelnek a felhasználók és az alkalmazások által támasztott követelményeknek.

ÉLETMENTŐ FOGANTYÚK

A különböző formájú és méretű fogantyúk hozzátartoznak a feldolgozóipari munka mindennapjaihoz. A manuális megfogásra használt csillagkulcsoktól a burkolatok megfogására szolgáló pántos fogantyúkig megoldások széles választéka áll rendelkezésre, amelyek gyors és biztonságos alkalmazást biztosítnak az üzemben.
A beszerzés előtt azonban érdemes átgondolni azt az alkalmazást, amelyben a fogantyút használni fogják. A pántos fogantyúk például háromszög alakú hornyokkal rendelkeznek, amelyek könnyű elfordítást tesznek lehetővé, legyen szó akár szorításról, akár lazításról.

Ezáltal ideálisak a nagy gépek és alkatrészek mögötti, nehezen hozzáférhető területekre történő telepítésre, hiszen a munkatársak szükség esetén könnyen kezelhetik a fogantyút. Egy másik megfontolásra érdemes tényező a fogantyúk kiválasztásában az elektrosztatikus kisülésveszélye, ami elektromos és elektronikus környezetben fokozottan kockázatos.

Ebben az esetben érdemes antisztatikus tulajdonságokkal rendelkező fogantyúkat választani. Ezek nagyobb védelmet nyújtanak az elektrosztatikus kisülések ellen, megakadályozzák a gázok és porok esetleges begyulladását, amelyek zárt térben robbanáshoz vezethetnek. Ez természetesen nemcsak a munkatársak, hanem a gépek számára is védelmet nyújt.

GONDOS, KÖRÜLTEKINTŐ MEGFOGÁS ÉS KEZELÉS

Húzástól vagy tolástól függetlenül a fogantyúk elengedhetetlenek a forgalmas gyártási környezetben végzett biztonságos munkához. A fogantyúk termékcsaládja a gép vagy a bútor húzása során komfortos megfogást lehetővé tevő húzófogantyúktól és a fel-színre beágyazódó süllyesztett fogantyúkig terjednek.

A különböző formatervezési mintákból és anyagokból előállított húzófogantyúk minden igényt kielégítenek. Általában hőre lágyuló műanyagból készülnek, amelyek ellenállnak a magas hőmérséklet-nek és 150°C – 160°C közötti környezeti hőmérsékletnek is ellenállnak.

A hőre lágyuló fogantyúk alját rögzítőnyílással látták el, amelybe az egyszerű felszereléshez beilleszthető a foglalat feje, vagy egy hatlapfejű csavar. A fogantyúkat elláthatják lágy belső felületekkel is, amelyek maximális kényelmet biztosítanak a felhasználók számára a kezelés és a megfogás során. Ezek a fogantyúk egyenes vagy derékszögű kivitelben is elérhetők.

A fogantyúk biztonsági elemeit könnyű figyelmen kívül hagyni, így arra is kevesen gondolnak előzetesen, hogy milyen sérüléseket okozhatnak, ha elhalad mellettük valaki. Itt domborodnak ki a süllyesztett fogantyúk előnyös tulajdonságai, amelyek ideális megoldást jelentenek falak és merev panelek esetében. Ez a fogantyú nem akadályozza a hozzáférést, minimálisra csökkenti az ütközésekből eredő veszélyeket, illetve sima felületet és könnyű tapadást biztosít mind emelés, mind húzás esetében.

A PÁNIKGOMB MINDIG KÉZNÉL VAN

A gombafejes nyomógombok vitathatatlanul az üzemekben meg-található leggyakoribb kapcsolók, mivel biztonságosan, gyorsan és könnyen használhatók. A magas ergonómiai funkcionalitással bíró gombafejes gombokat könnyű lenyomni, megfogni és elforgatni. A nagy kockázatú környezetben – például az üzemek padlóján – elengedhetetlen a biztonságos 2/3 kezelhetőség a kéz elcsúszása és a helytelen kezelés elkerülése érdekében. Gyakran előfordul, hogy amunkatársakat olaj vagy kenőanyag akadályozza meg a gomb rendeltetésszerű használatában. Nem engedhető meg, hogy a gép használata közben elcsússzon a kezünk. Ha ez a veszély fennáll, a peremezéssel ellátott gombok felszerelése jelenti a helyes választást. Az egyszerű használat mellett a felhasználóknak a gépek leállításához könnyen meg kell tudni különböztetniük az egyes gombokat. Itt a szín játszik döntő szerepet.

A norelem széles választékban, a közlekedési lámpák fényeire hasonlító piros, sárga és zöld színekben teszi elérhetővé a nyomógombokat, amelyek illesztési hézagos kivitelben is kaphatók. A gombnak nem feltétlenül kell gombafejes kialakításúnak lennie. A kínálatban elérhetők a sztenderd méretű gömb alakú, kúpos, elkeskenyedő és gömbgombok is, így a kialakítástól és a követelményektől függetlenül mindig megtalálhatók a megfelelő kapcsolók.

GONDOLKOZZON KICSIBEN

A munkahelyi sérülések és balesetek csökkentése érdekében elengedhetetlen ezen kisebb alkatrészek megfelelő használata és karbantartása.

A gépeken, vagy az üzemben végzett munka során minden alkatrészt és komponenst meg kell vizsgálni, hogy megfelelnek-e az adott kritériumoknak és szabványoknak, különösen abban az esetben, amennyiben elektrosztatikus kisülésre is sor kerülhet.
A megfelelő termék használata megnövelt funkcionalitást és lecsökkent feszültséget eredményezhet a gép, vagy berendezés testén, növelve a termelékenységet, védve a gépeket és végső soron védelmezve a munkatársakat.

 

https://www.norelem.hu/