Közel harmadával csökkenő energiaköltségek, negyedével zsugorodó üzemeltetési ráfordítások, felére zuhanó, feldolgozásra váró szennyvíz – többek között ezeket a lehetőségeket kínálja a víziközmű szolgáltatók és szennyvízkezelők számára a Schneider Electric és a SUEZ megállapodása. Az együttműködés keretében a Schneider Electric integrálja a SUEZ digitális AQUADVANCED® termékcsaládját a saját vízciklus-menedzsment szoftverébe, az EcoStruxureTM Water Advisorba.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat, valamint a hulladék- és vízszolgáltatások digitális és körkörös megoldásainak piacán meghatározó SUEZ bejelentették, hogy egyesítik erőiket annak érdekében, hogy felgyorsítsák az energiahatékonyságot, az erőforrás-megtakarítást és a vízciklus-kezelési rendszerek szén-dioxid-kibocsátásának ellenőrzését célzó digitális megoldások bevezetését. Egy nemzetközi megállapodás keretében a Schneider Electric integrálja a SUEZ digitális AQUADVANCED® termékcsaládját saját vízciklus-menedzsment szoftverébe, az EcoStruxureTM Water Advisorba. Az AQUADVANCED®, amelyet több mint 10 éve alkalmaznak világszerte állami és magán vízgazdálkodási vállalatoknál, jelenleg 1500-nál is több hálózatot és üzemet fed le.

Becslések szerint 2025-re a világ lakosságának kétharmada vízhiányos területeken fog élni. A SUEZ és a Schneider Electric a vízhiány okozta kihívásoknak kezeléséhez kíván hozzájárulni a jobb teljesítményű és ellenállóbb vízciklus-infrastruktúrák kiépítésével.

Az EcoStruxure Water Advisor és az AQUADVANCED® kombinációja az innovatív mesterséges intelligenciával és gépi tanulási technológiákkal valós időben több ezer adatpontot integrál és dolgoz fel, lehetővé téve a vízkezelési infrastruktúra felügyeletét és proaktív irányítását a vízciklus minden szakaszában. A két rendszer együtt biztosítja a szivárgások és a szennyezések felderítését, a szélsőséges éghajlati események, például az árvizek és a szárazságok hatásának ellenőrzését, valamint a víz- és szennyvízkezelés optimalizálását a jogszabályi megfelelés és a környezetvédelmi előírások betartása érdekében.

„Az AQUADVANCED® platform a víz- és szennyvízhálózatok valós idejű kezelésének lehetővé tételében piacvezető, az infrastruktúrák és szolgáltatások teljes életciklusa során, a tervezéstől a karbantartásig értéket teremt ügyfeleink számára. Partnerségünkben a SUEZ egyedülálló szakterületi tudása és vezető digitális megoldásai a Schneider Electric globális integrációs képességeivel ötvöződnek az AQUADVANCED® globális bevezetése és a piaci elterjedés felgyorsítása érdekében” – mondta el Patricia Villoslada, a SUEZ digitális megoldásokért felelős vezető alelnöke.

A két vállalat összefogása révén elérhetővé vált új ajánlat akár 30 százalékkal csökkentheti az energiafelhasználást, és felével a kibocsátott és feldolgozást igénylő szennyvíz mennyiségét. Emellett akár negyedével is csökkentheti az üzemeltetési költségeket, a digitális iker megoldás pedig akár 20 százalékkal is mérsékelheti a teljes bekerülési költséget. 

„Ez a megállapodás eszköz ahhoz, hogy a Schneider Electric megfeleljen a világ fenntartható fejlődése iránti elkötelezettségének, különösen a vízágazat tekintetében, amely a legtöbb ország és iparág fenntarthatósági problémáinak középpontjában ál. Az egy ökoszisztémaként való együttműködés elengedhetetlen ahhoz, hogy biztosítsuk a vízkészletek ellenállóképességét, valamint energiahatékony és szén-dioxid-mentes vízinfrastruktúrát hozzunk létre. A teljes vízciklust érintő digitális átalakulás kulcsfontosságú eszköz a fenntarthatóbb világ felé vezető úton” – hangsúlyozta Alain Dedieu, a Schneider Electric víz- és szennyvízágazatért felelős elnöke. 

A Schneider Electricről 

A Schneider célja képessé tenni mindenkit arra, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a rendelkezésünkre álló energiából. Hidat képezni a fejlődés és a fenntarthatóság között, mindenki számára. Ezt úgy hívjuk: Life Is On. 

Küldetésünk, hogy digitális partnerként segítsünk a fenntarthatóság és az energiahatékonyság elérésében. A vállalat élen jár a digitális átalakulásban, világszínvonalú folyamatokat és energiagazdálkodási technológiákat integrál, vezető megoldásokban egyesíti az egész életciklust átölelő, a végponttól a felhőig összekötő vezérlőket, szoftvereket és szolgáltatásokat, integrált irányítást kínálva az otthonok, épületek, adatközpontok, az infrastruktúra és a különböző iparágak számára. 

 

A Schneider Electric Magyarországon 

A Schneider Electric 1991 óta van jelen Magyarországon. A hazánkban mintegy 2000 főt foglalkoztató társaságnak jelenleg négy gyára (két zalaegerszegi, egy gyöngyösi és egy kunszentmiklósi üzem) és egy régiós feladatokat ellátó, több mint 20 országot kiszolgáló logisztikai központja (CEElog Szigetszentmiklós) van Magyarországon. Emellett Budapesten működik az üzleti, értékesítési és ügyfélszolgálati központ (Front Office), valamint Energia- és Fenntarthatósági Szolgáltatóközpontjának (SB, Sustainability Business) európai központja. A társaság globális pénzügyi és beszerzési szolgáltatásokat nyújtó központjának (GSC, Global Supply Chain) szintén a magyar főváros ad otthont.  A Schneider Electric 2022 szeptemberében jelentette be, hogy 16 milliárd forint értékű beruházással új gyártó üzemet épít Dunavecsén, ahol várhatóan 2024-ben indulhat meg a termelés. A legnagyobb hazai vállalkozásokat rangsoroló Figyelő TOP200 kiadvány Az év innovatív vállalataként a Schneider Electric-et nevezte meg 2022-ben.