Használja ki az akár 40 százalékos energiamegtakarítási lehetőségeket.

Az új szárítók akár 40 százalékos energiamegtakarítást jelentenek az alkatrészek szárításakor a koptatóeljárásokat követően. Ily módon támogatja a vállalatokat a következetes energiagazdálkodás megvalósításában a DIN EN ISO 50001:2018, valamint a környezet- és klímavédelmi célok szerint.

Az összes koptatóalkalmazás körülbelül 90 százaléka nedves eljárás, így a munkadarabokat folyamatos vagy szakaszos művelet alatt kell szárítani. Ez garantálja az ideiglenes korrózióvédelmet, az alkatrészek problémamentes feldolgozását és a foltmentes felületet. Leggyakrabban a szárítás körszárítókban történik, amelyekben egy szárító közeg felveszi a nedvességet. Annak érdekében, hogy a megfelelő szárításhoz szükséges hőmérsékletet elérjük, a fűtőtekercsek által termelt hőt a „szigetelő” levegőn keresztül a szárító alsó lemezére juttatjuk. Ez a hagyományos technika magas hőveszteséghez vezet. Mivel a szárítók általában folyamatosan működnek, ehhez rendkívüli energiaigény szükséges.

A közvetlen fűtés és a szabályozott hőmérsékletelvezetés energiát takarít meg

A közeggel működő körszárítók lényegesen energiahatékonyabb működése érdekében a Rösler kifejlesztett egy új hőblokk-fűtési rendszert, amely közvetlenül csatlakozik a munkakonténer alaplemezéhez. A hőleadás azonnal megtörténik, így a hőveszteség minimálisra csökkenthető. Az energiaigény 30-40 százalékkal csökken, további megtakarítás érhető el a szárítóközeg állandóan ellenőrzött és termosztáttal vezérelt hőmérsékletének köszönhetően. Miután elérte az alkatrész-specifikus szárítási folyamathoz meghatározott hőmérsékletet, az új szárító fűtése automatikusan kikapcsol, és csak akkor indul újra, ha a hőmérséklet ennél alacsonyabbra süllyed. A hőmérsékletszabályozás összekapcsolható a csatlakoztatott koptatástechnikával vagy egy magasabb szintű vezérléssel. Az új szárítási technológiára szabadalmat nyújtottak be.


Energiatakarékos megoldások forró levegős kör- és szalagos szárítókhoz

A forró levegős kör- és szalagos szárítókat általában olyan furatokkal ellátott munkadarabokhoz használják, amelyekbe a szárítóközeg beszorulhat, valamint az érmefeldolgozáshoz. A Rösler cég energiatakarékos megoldásokat fejlesztett ki ezen szárító változatokohoz is, amelyek általában magas csatlakozási értéket igényelnek. A kondenzációs szárítórendszernek hőszivattyúval történő beépítése (Airgenex®) akár 40%-kal is csökkentheti ezen gépek energiafogyasztását. A modern vezérléstechnika használatával forró levegős szárítók esetében is jelentős energiamegtakarítás érhető el. Ezen felül a szárítók jelentősen alacsonyabb csatlakoztatási értékekkel is üzemeltethetők. Az alacsony szárítási hőmérséklet szintén előnyös, mivel az alkatrészek azonnal feldolgozhatók vagy csomagolhatók. Végül, de nem utolsósorban az alacsonyabb szárítási hőmérséklet kellemesebb munkakörnyezetet biztosít. Az új meleglevegős körszárítóra szabadalmat nyújtottak be.

A szárítók ezen új fejlesztései támogatják a vállalatokat a hatékony energiagazdálkodás megvalósításában a 2020 februárjában hatályba lépett DIN EN ISO 50001:2018 és a megkövetelt energiamegtakarítások megvalósításában. Ezen kívül jelentősen hozzájárulnak a környezetvédelmi és klímavédelmi célok betartásához. Németországban az ellenőrizhető energiamegtakarításhoz vezető intézkedéseket különböző hivatalok finanszírozzák, például a Szövetségi Gazdasági és Exportellenőrzési Hivatal (BAFA) és az Lfa Förderbank Bayern.

A Rösler Oberflächentechnik GmbH több mint 80 éve tulajdonos által irányított vállalat a felületkezelés területen. Nemzetközi piacvezetőként átfogó rendszerek, koptatóanyagok és szolgáltatások portfólióját kínáljuk a koptatási- és szórástechnika különféle iparágai részére. A mintegy 15.000 koptatóanyagból álló választékunk, melyeket speciálisan a világszerte működő tesztközpontokban és laboratóriumokban fejlesztettek ki, szintén az ügyfelek egyedi igényeit követi. Az AM Solutions márkanév alatt a megoldások és szolgáltatások széles skáláját is kínáljuk, kifejezetten a 3D nyomtatás / hozzáadott anyagok gyártása témához. Mint központi képzési hely a Rösler Akadémia gyakorlati szemináriumokat tart a koptatási- és szórástechnika, a lean-menedzsment (kislétszámú irányítás) és az hozzáadott anyagok gyártása témakörökben. Az Untermerzbach / Memmelsdorf és Bad Staffelstein / Hausen településeken található német üzemeken kívül a Rösler-csoportnak 15 fióküzlete és mintegy 150 értékesítési képviselője dolgozik világszerte.

 www.rosler.com