A Medtech4 Europe projekt 2020-as évi első tanulmányútját 2020. február 6-án, Koppenhágában, Dániában rendezték meg, 40 résztvevővel, köztük egészségügyi döntéshozókkal, szakemberekkel valamint a partnerrégiók orvostechnikai vállalatainak képviselőivel.

 

A tanulmányút első témakörei arra összpontosítottak, miként lehet támogatni az orvostechnológiával foglalkozó startup-okat és egyetemi hallgatókat. Az első csoport számára hatékony megoldás lehet a Futurebox inkubációs program, amelyet a Dán Műszaki Egyetem Tudományos Parkjában (DTU) mutattak be a rendezvény résztvevőinek. A Futurebox alapítói a piacon már sikeresen működő, általuk inkubált Measurelet (intelligens WC), MedTrace (miokardiális perfúziós képalkotás) és OptoCeutics (a nem invazív fénytechnológiák fejlesztése) cégek tevékenységét mutatták be.

Ami az új generációs egyetemi innovatív ötleteket illeti, az Egészségügyi Innovációs Intézet és a DTU Tudományos Park együttműködik megvalósításukban. Az Intézet Skylab programja prototípusgyártás és tesztelés révén támogatja a hallgatók és a kutatók vállalkozásait. Ebben a szellemben bemutatták a koppenhágai Healthtech Solutions-t (a DTU és a koppenhágai Healthtech klaszter közötti együttműködés) és néhány magánszféra partnerséget.

A Righospital a legnagyobb egyetemi kórház Dániában, szorosan együttműködik a Koppenhága Főváros Egészségtudományi Partnerséggel és a Klinikai Tudományos Csoportokkal, közülük ez utóbbi jelentős a kutatás és az innováció terén. Az egészségügyi kutatócsoportok felépítése, a testület összetétele és a Klinikai tudományos Csoportok működése is ismertetésre került a jó gyakorlatok között.

A felsőoktatási tananyagot valamint az oktatók és hallgatók készségfejlesztését végző kezdeményezését, a Koppenhágai Egészségügyi Innovációt szintén bemutatták a tanulmányút során. Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy az egészségügyi szolgáltatókat összekösse az egészségügy és orvostudomány területén legkiemelkedőbb tudás- és oktatási intézményekkel. Ezzel egyidejűleg fejleszti a piaci szereplőket és a tudásszolgáltatókat az orvostechnológiai innováció-oktatás értékláncán belül.

A Medtech4 Europe projektpartnerek és meghívott stakeholdereik meglátogatták a Koppenhágai Orvosi Oktatási és Szimulációs Akadémiát (CAMES). A CAMES laboratóriumok világszínvonalú szimulációs és képzési lehetőségeket kínálnak a szakképzés, a prototípuskészítés és a kapcsolódó szimulációk megvalósítására.

A további előadások a Trial Nation bemutatására fókuszáltak, amely egy állami és magán szektor között megvalósuló partnerség Dánia Egészségügyi Minisztériumának, Kereskedelmi Minisztériumának, valamint gyógyszerészeti és orvostechnikai vállalatok együttműködésével.

 

http://www.interregeurope.eu/medtech4europe/