Általános tisztítási koncepció szerszámgépekhez

A magas minőség és a termelékenység nem csak a forgácsolástechnikában jelentenek fontos sikertényezőt, hanem a szerszámgépek gyártásában is. Ennek megfelelően a tisztítási minőséggel és kapacitással, valamint a folyamatbiztonsággal szemben magasak voltak a követelmények akkor is, amikor a Sandvik Coromant a fúrógépek, marógépek és váltólapkás esztergakések közbenső és végtisztításához új berendezésekbe ruházott be. A vállalat az Ecoclean (korábban Dürr Ecoclean) több oldószeres rendszere, valamint az UCM AG nagymértékben automatizált finomtisztítási rendszere mellett döntött.

A Sandvik Coromant, amely a globális Sandvik vállalatcsoporton belüli Sandvik Machining Solutions üzletág része, a világpiacon vezető szerepet tölt be a szerszámok és forgácsolási megoldások területén. Know-howjával a svéd vállalat ipari szabványokat teremtett, a fémfeldolgozó ipar számára fontos innovációkat pedig a kutatás és fejlesztés területén megvalósított hatalmas beruházásaival mozdította előre. Eközben a Sandvik Coromant a gépjárműgyártás, a repülőgépgyártás és az energiaipar területén működő ügyfeleivel közösen új mércét állított fel a minőség és termelékenység területén.

A BERENDEZÉSKONCEPCIÓ ÉS A FELSZERELTSÉG DÖNTŐ JELENTŐSÉGŰ

Ezek voltak a leglényegesebb követelmények akkor is, amikor a vállalat a svédországi Gimóban a gyártásban alkalmazott tisztítóberendezését lecserélte, és új tisztítástechnológiai termékekbe invesztált. Ezen túlmenően fontos szerepet játszott a környezetvédelem, az egészségmenedzsment és a munkavállalók biztonsága.

Az 5 és 50 mm közötti méretű váltólapkás esztergakések zsírtalanítására, csiszolás utáni, olajjal történő megtisztításához alkalmazott oldószeres rendszer két, elválasztott szűrőkörökkel ellátott elárasztó tartállyal, valamint tíz centiméterrel meghosszabbított munkatérrel rendelkezik.

A Sandvik Coromant három Ecoclean gyártmányú, 71 C típusú oldószeres rendszer, valamint az UCM AG, az SBS Ecoclean csoport vállalatának ultrahangos fi nomtisztító-rendszere mellett döntött. Anna Landström, a Sandvik Coromant rendszerberuházási projektmenedzsere hozzáfűzte: „A vállalat a Sandvik Machining Solutions üzletágon belül ismert partnerünk. Egyrészt a berendezés koncepciója és felszereltsége győzött meg bennünket. Másrészt sok olyan részletmegoldással rendelkeznek, amelyek a tisztítás során rendkívüli pontosságról, és hosszú élettartamról gondoskodnak.” További kritériumok voltak még azon tisztítási próbáknak eredményei is, amelyeket az Ecoclean és UCM technológiai központjában végeztek. „Különösen az UCM-nél végzett vizsgálatok voltak átfogó jellegűek, mert ezeket különböző gyártóktól származó tisztítószerekkel és számos folyamat kombinációjával végezték” – tette hozzá Anna Landström.

A berendezéskoncepció és a felszereltség döntő jelentőségű Ezek voltak a leglényegesebb követelmények akkor is, amikor a vállalat a svédországi Gimóban a gyártásban alkalmazott tisztítóberendezését lecserélte, és új tisztítástechnológiai termékekbe invesztált.Ezen túlmenően fontos szerepet játszott a környezetvédelem, az egészségmenedzsment és a munkavállalók biztonsága. A Sandvik Coromant három Ecoclean gyártmányú, 71 C típusú oldószeres rendszer, valamint az UCM AG, az SBS Ecoclean csoport vállalatának ultrahangos finomtisztító-rendszere mellett döntött.

Anna Landström, a Sandvik Coromant rendszerberuházási projektmenedzsere hozzáfűzte: „A vállalat a Sandvik Machining Solutions üzletágon belül ismert partnerünk. Egyrészt a berendezés koncepciója és felszereltsége győzött meg bennünket. Másrészt sok olyan részletmegoldással rendelkeznek, amelyek a tisztítás során rendkívüli pontosságról, és hosszú élettartamról gondoskodnak.” További kritériumok voltak még azon tisztítási próbáknak eredményei is, amelyeket az Ecoclean és UCM technológiai központjában végeztek. „Különösen az UCM-nél végzett vizsgálatok voltak átfogó jellegűek, mert ezeket különböző gyártóktól származó tisztítószerekkel és számos folyamat kombinációjával végezték”– tette hozzá Anna Landström.

AZ OLAJMARADVÁNYOK GYORS ÉS MEGBÍZHATÓ ELTÁVOLÍTÁSA OLDÓSZERREL

Oldószeres rendszert alkalmaztak az 5 és 50 mm közötti méretű, keményfémből, és cermetből készült váltólapkás esztergakések csiszolás utáni, olajjal történő megtisztításához. „A következő folyamatokhoz, például a szemcseszóráshoz az olajmaradványokat 100 százalékban el kell távolítani” – nyilatkozta Magnus Utberg, a Csiszolás és Tisztítás Gyártástechnológia szakembere. Majd hozzátette: „Ezen kívül csökkenteni kell a ciklusidőket és optimalizálni kell az alkatrészek szárítását.” A szénhidrogénnel üzemelő berendezés a gyors és megbízható zsírtalanítás érdekében rendelkezik két, elválasztott szűrőkörökkel ellátott elárasztó tartállyal, valamint tíz centiméterrel meghosszabbított munkatérrel. Az ebből adódó 770 × 480 × 300 mm (Ho × Szé × Ma) méret lehetővé teszi, hogy mindig két, váltólapkás esztergakéssel felszerelt tálcát egymás mellé helyezzenek a tisztítókosárba, és azokra további tálcákat lehessen egymásra rakni. Ez hozzájárul az áteresztőképesség növeléséhez. A munkatérben az egyes és kettes tartályból vett közeggel kétmerítéses tisztítási lépés következik, minden esetben ultrahangos rásegítéssel. Ezután egy gőzös zsírtalanítást hajtanak végre. Ezen folyamatlépés meggyorsítása érdekében a gőzt közvetlenül a desztillálóból vezetik a munkatérbe. Az ezt követő vákuumos szárítás arra szolgál, hogy az összes alkatrész szárazon kerüljön ki a berendezésből. „A berendezés elsődleges célja az, hogy a vártál gyakran jobb eredményeket érjünk el” – tájékoztatott Magnus Utberg.

Annak érdekében, hogy az alkatrészek az utolsó tisztítás után kész állapotban jöjjenek ki a berendezésből, a rendszer összesen tizenegy kezelési fázissal rendelkezik.

Az oldószer hatékony előkészítése is hozzájárul a magas tisztítási minőséghez. Ezért a gyártáskor beépített fő desztilláció mellett, a folyamatos olajlefejtés érdekében, egy megkerülő desztillálót is be- építettek. A tartály egyes számú szűrőkörébe mágneses és zsákos szűrőket építettek be, amelyek a finom, csiszolásból származó, és a durvább részecskéket is felfogják. A kettes számú körbe épített gyertyaszűrő a nagyon finom részecskéket távolítja el a közegből. „A berendezés leadott hőjét hasznosítjuk, ezzel fűtjük vagy hűtjük a gyártócsarnokunkat” – jegyezte meg Magnus Utberg.

ULTRAHANGOS FINOMTISZTÍTÁS A BEVONAT NÉLKÜLI ALKATRÉSZEKHEZ

A további tisztítási folyamatok az emulzióval történő csiszolás és/ vagy homokfúvás után, valamint a váltólapkás esztergakés PVD vagy CVD bevonatának elkészítése előtt történnek. „Az alkatrészeknek az utolsó tisztítás után bevonat készítésére alkalmas tisztaságúaknak kell lenniük.
Ez azt jelenti, hogy semmilyen szennyeződésmaradvány, korróziós nyom vagy vízfolt sem látható rajtuk” – magyarázta David Eidenqvist, a T&B Schleifen menedzsere, akinek az osztályán üzemeltetik az UCM által kidolgozott ultrahangos finomtisztító berendezést. Összesen tizenegy kezelési fázist tartalmaz, automatikus tisztítószer-utánadagolással és olajleválasztóval. Ebben a váltólapkás esztergakések áthaladnak a folyamatlépéseken: háromszoros ultrahangos tisztítás és öblítés vezetékes vízzel, majd két öblítési fokozat teljesen sótalanított vízzel, amelyet kaszkádba vezetnek. Az első, teljesen sótalanított vízzel végrehajtott öblítési folyamatot szintén ultrahangos támogatással kell segíteni. Ily módon lehet az esetleg még az alkatrészen található tenzid- vagy sómaradványokat megbízhatóan leöblíteni. Tisztításkor és öblítéskor az UCM által kifejlesztett, négy oldalon elhelyezett túlfolyók, valamint az a lehetőség, hogy a tálcákat rá lehet billenteni a szállítóállványra, berendezéstechnológiai szempontból hozzájárulnak az alkatrészek nagyfokú tisztaságához. Az utolsó öblítés után következik egy lefúvató állomás, amelyben már az ezt követő kétfokozatú, átmenő meleglevegős szárítás előtt el lehet távolítani a megtapadt víz túlnyomó többségét.

Az oldószeres rendszer szabályozójában különböző tisztítóprogramokat tároltak el. A folyamatparamétereket a rendszer megjeleníti.

A ROBOTOK ÁLTAL VÉGZETT ADAGOLÁS LEHETŐVÉ TESZI AZ EMBERI BEAVATKOZÁS NÉLKÜLI ÜZEMELTETÉST

Az automatizálással szemben is nagy igényeket támasztottak. „A berendezés lehetővé teszi az emberi beavatkozás nélküli üzemeltetést” – konkretizálta David Eidenqvist. Ennek érdekében a berendezést egy robottal szerelték fel. A váltólapkás esztergakéseket tisztításkor egy indexelt tálcára helyezik, a tálcákat egymásra rakják, a köteget fedéllel zárják le, és egy automatikus jármű szállítja őket a tisztítóberendezéshez. Ott egy munkatárs beszkenneli a vonalkódot, amely a kísérőpapíron található. Ezután következik a tisztítóprogram kiválasztása. Ezután a járműről a köteg átkerül a berendezés berakószalagjára, amely öt ilyen köteg számára biztosít helyet. Egy a munkadarab-hordozók számának megállapítására szolgáló magasságérzékelővel felszerelt robot leveszi a fedelet, és a köteget betolja egy tárolóba. A legfelső tálcát, mivel ez gyakran nincs teljesen tele, várakozó pozícióban, közbenső helyzetben tárolják, amíg az összes többi munkadarab-hordozót elhelyezik a berendezés szállítóállványán. A megrakott szállítóállványok a berendezés hátoldalához mozognak az első kezelési pozícióba, és a betöltés és kirakodás irányában végighaladnak az automatikusan kiválasztott tisztítási folyamaton. A szárítás után a robot kiveszi a tálcákat, majd ismét egymásra rakja azokat. Eközben áthalad egy villás fénysorompóval ellátott indexált pozíción, amelynek segítségével a robot érzékeli, hogyan kell a munkadarab-hordozót úgy a kötegre helyeznie, hogy az össszes tálca azonnal kiegyensúlyozott állapotban legyen. „A berendezéssel nem csak a jobb tisztítási minőséget célozzuk meg, hanem csökkentett vegyszer- és munkaerőfelhasználást is elérünk, így növekszik a gazdaságosság is és javulnak munkatársaink munkakörülményei is” – tájékoztat David Eidenqvist. „Ezen felül a magas fokú tisztasággal és a bevonat jó tapadásával ügyfeleink számára még tovább javítottuk váltólapkás esztergakéseink minőségét” – egészítette ki Anna Landström.

Az emberi beavatkozás nélküli üzemeltetés lehetővé tétele érdekében a teljes alkatrészkezelés robotokkal történik.

Az SBS Ecoclean csoport (korábban Dürr Ecoclean), jövőorientált gépek fejlesztését, gyártását és értékesítését végzi az ipari alkatrészek tisztításához és felületkezeléséhez. Ezen fejlett megoldások segítik a vállalatok hatékony és fenntartható termelését világszerte. Ügyfeleink nagy része az autó- és beszállítóiparban tevékenykednek, illetve a széles körű ipari piacon az orvosi-, mikró-, és precíziós ágazaton keresztül egészen a gépgyártáson, az optikai energetikai-, és űrkutatási iparágig. Az Ecoclean sikere az innovációra, a csúcstechnológiára, a fenntarthatóságra, az ügyfelcentrikusságra, a sokszínűségre és a tiszteletre épül.A vállalat csoport 12 telephellyel 9 országban van jelen és körülbelül 900 embert foglalkoztat világszerte.

Ecoclean, Volker Lehmann, 70794 Filderstadt, Németország,
Telefon +49 (0)711 7006272,
volker.lehmann@eoclean-group.net
www.ecoclean-group.net, www.ucm-ag.com